Stravování, Zdraví

Zácpu je třeba řešit ihned. První pomoc najde každý ve své kuchyni

Lidé s nízkou frekvencí stolice se potýkají s mnoha dalšími nemocemi. Jakmile se tento problém stane chronickým, máte velké problémy. Co je hlavním důvodem zácpy a jak s ní můžete bojovat, aniž byste museli vyhledávat pomoc specialisty? Poradíme vám, co byste měli jíst a pít, abyste už nikdy nemuseli řešit tento nepříjemný problém.

Co způsobuje zácpu?

Příčiny se mohu lišit v závislosti na typu zácpy. Funkční zácpa je způsobena konzumací těžko stravitelných potravin. Na druhou stranu zvyková zácpa je způsobena psychikou, například negativními emocemi, špatným životním stylem apod. Jaké jsou základní příznaky? Příznakem je jednoduše nepravidelná stolice. Může se jednat o několik dnů, ale také týdnů.

Doporučený článek:  Vitamin C je v těle nepostradatelný

Zácpa může doprovázet také další nemoci. Jedná se zejména o hemoroidy, Parkinsonovu nemoc, diabetickou neuropatii nebo deprese. Objevit se může také společně s endokrinologickými nemocemi, včetně hypotyreózy nebo hypopituitarismu. Systémovou sklerodermii nebo urémii také může doprovázet nepříjemná zácpa. Zácpa může být také příznakem vážného onemocnění, jako je střevní ischemie nebo kolorektální rakovina. Rozhodně byste ji proto neměli podceňovat.

Zdroj obrázku: Freepik

Co jíst při zácpě?

Nejlepším lékem je změna stravy. Hlavní věcí je pravidelné stravování a nevečeřet těsně před spaním. Základem musí být ovoce a zelenina, stejně jako potraviny bohaté na vlákninu. Do svého jídelníčku byste proto měli začlenit celozrnné pečivo, švestky, jablka, mandle, arašídy, fíky, proso, pohanku, červenou řepu nebo hrášek.

Doporučený článek:  Dostatek pohybu a správně vyvážený jídelníček jsou klíčem k dlouhověkosti

Co pít při zácpě?

Pitný režim je pro trávicí systém velmi důležitý. Měli byste proto dodržovat doporučené množství alespoň 2 litrů denně a vyhýbat se silné kávě nebo čajům, které způsobují zácpu. Pít byste měli především čistou vodu, ale zvolit můžete také kefír, podmáslí, jogurty nebo zakysané mléko.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/150322#summary