Důkladně vyšlehaná pěna z vaječných bílků je základem mnoha koláčů a dalších dezertů, které se bez bílků neobejdou. Můžete je přidat také do palačinek, protože díky pěně budou krásně nadýchané. Ale jak udělat perfektní sníh, který bude tuhý a bude skvělým doplňkem do dezertů?
Bílky by měly být dobře vychlazené
Sníh z bílků vyšleháte, jen pokud jsou bílky vychlazené. Pokud se stihly zahřát v místnosti, vložte je na několik minut do mrazáku a poté vyndejte a vyšlehejte. Důležité je pečlivě oddělit od bílků žloutky. Pokud se do misky s bílky dostane jen kousek žloutku, musíte ho dát pryč, protože jinak se sníh nenašlehá dotuha a celá práce bude zbytečná. Vyndat ho můžete například pomocí papírové utěrky. Jestli pěna stále netuhne i po několika minutách šlehání, zkuste přidat špeku soli nebo několik kapek citronové šťávy.
Žloutek, který vám spadl do bílků, můžete také snadno sebrat pomocí plastové láhve. Zmáčkněte láhev, vnořte hrdlo do misky, povolte a láhev vcucne žloutek dovnitř bez velké námahy. Na šlehání bílků by se měla použít jen čerstvá vejce. Jejich bílek totiž drží dobře tvar, starší bílky budou mít řídkou konzistenci. Abyste sníh nastavili, můžete přidat jednu lžičku studené vody na jedno vejce.
Nádoba, ve které budete bílky šlehat, musí být čistá
Miska nesmí být mastná ani jinak znečištěná, protože jinak se bílky správně nenašlehají. Neměl by se používat plast, na kterém se i po důkladném umytí může tvořit mastnota. Jako odmašťovač můžete použít ocet, ale je lepší použít skleněnou nebo nerezovou nádobu. Profesionálové ještě radí potřít mísu citronem.
Abyste dosáhli hladkého sněhu, můžete do něj přidat cukr, ale musí být jemný. Ten je třeba přidávat postupně, nejdříve polovinu dejte na začátku šlehání a poté přisypávejte, až když jsou bílky ušlehané tak, že zůstávají špičky. Cukr by se měl do bílků správně nadávkovat, zvlášť pokud děláte sněhové pečivo.
Zdroj: https://tastycraze.com/n-32339-How_to_beat_egg_whites_into_snow