Domov, Rady a tipy

Čištění trouby už není nutné odkládat. S našimi triky bude znovu zářit jako nová

Stačí malá nepozornost nebo nešikovnost a trouba je mastná od vylitého obsahu nebo znečištěná od připravovaných pokrmů. Při používání nadto dochází k připálení mastnoty a další špíny, zaschlé zbytky jídla pak hyzdí stěny vnitřku přístroje a skleněných dvířek. Co v takových chvílích dělat? Čištění a drhnutí trouby je natolik děsivé, že mnozí kuchaři raději přivírají oči, než aby se pustili do její očisty. Není vůbec důvod, trouba se může zase lesknout jako nová, stačí vyzkoušet osvědčené tipy na její vyčištění!

S octem čistá během chvilky

Odkládat vyčištění trouby, až není přes sklo vidět? To opravdu není nejlepší nápad, protože čištění je pak o poznání náročnější. Jednou týdně je vhodné troubu vyčistit pomocí octa, který se míchá s vodou v poměru 1 : 1. Může se přidat pár kapek běžného mycího prostředku, poté stačí jen troubu vyčistit houbou, vlhkým hadříkem otřít a papírovou utěrkou vysušit. Ocet má dezinfekční účinky, k tomu funguje jako slabší žíravina a dokáže odstranit odolné nečistoty.

Doporučený článek:  Většina lidí si čistí uši špatně. Při nejběžnější metodě hrozí i ztráta sluchu

Pasta z jedlé sody odstraní tuk

Kdo odkládá čištění přístroje na neurčito, dočká se zaneřáděné trouby natolik, že ocet už nemusí fungovat. V takovém případě pomůže jedlá soda, která je výtečným pomocníkem v domácnosti. Do misky se nasype jedlá soda, přidává se po lžičkách voda a vytvoří se mícháním hustá pasta, která se aplikuje na připálená a zamaštěná místa. Nechá se 20 minut působit, poté se odstraňuje mycí houbou krouživými pohyby, opět se vytře nejprve vlhkým hadříkem a na závěr papírovou utěrkou. Jedlá soda zbaví troubu i nežádoucího pachu.

Doporučený článek:  Kouzelnou bylinku najdeme na každém záhoně. Máta je jako stvořená pro výrobu úžasné kosmetiky
Zdroj obrázku: Freepik

Očista pomocí horké páry

Drhnutí do úmoru? Taková práce se nikomu nechce dělat, proto je možné odstranit zaschlou špínu a omastek pomocí triku s vodou, do které se přidává ocet a citronová šťáva. Směs se vlije do zapékací nádoby a vloží se do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Unikající horká pára rozpustí nečistoty, poté se musí opatrně otevřít dvířka, aby pára odešla, a hadříkem dočistit vnitřek, otřít papírovou utěrkou dosucha.

Alobalem na dvířka

Zbývá jediné, sklo na dvířkách. V případě menšího znečištění stačí navlhčit vodou a pomocí zubní pasty odstranit nečistoty houbou. Při větších připáleninách pomůže obyčejná hliníková fólie, která se zmuchlá do kuličky, s její pomocí se vydrhnou i obzvláště odolné skvrny, nadto se nepoškodí sklo na dvířkách.

Zdroj: https://www.armandhammer.com/articles/clean-oven