Stravování

Při manipulaci se syrovým kuřecím masem je namístě opatrnost. Nebezpečné bakterie mohou vážně ublížit

Při práci s kuřecím masem je nezbytné, aby se s ním dobře manipulovalo a vhodně se také uskladnilo. Na kuřecím mase nemusí být škodlivé bakterie poznat, proto je dobré zacházet s ním tak, jako by na něm byly. Při manipulaci s kuřecím masem dodržujte níže uvedené pokyny proto, abyste zajistili bezpečnost jeho konzumace.

Čistota

Čisté pracovní prostředí je nezbytné pro prevenci kontaminace kuřecího masa. Před i po manipulaci se syrovým kuřetem si důkladně umyjte ruce. Pracovní plocha, prkénka a nádobí musí být po použití důkladně omyty. Stejně tak by neměly být používány pro jiné potraviny, dokud nejsou řádně vyčištěny. Tím se zabrání křížové kontaminaci bakterií z kuřete na jiné potraviny. Při práci s jinými potravinami i kuřecím masem současně nezapomeňte pro každé jídlo použít různé nádobí.

Doporučený článek:  Domácí třešňová šťáva osladí život bez výčitek. Připravená je během chvíle
Zdroj obrázku: Freepik

Manipulace

Syrové kuře by mělo být zakoupeno těsně před vařením, aby bylo vystaveno nebezpečným teplotám po co nejkratší dobu. Kuřecí maso by mělo být umístěno do plastového sáčku, aby se zabránilo přímému kontaktu s jinými potravinami. Po zakoupení by mělo být maso ihned převezeno domů, kde bude řádně chlazeno. V teplém počasí se ujistěte, že je vaše vozidlo klimatizované, nebo si připravte chladicí box. Při vaření a podávání musí být s masem řádně manipulováno, aby se zabránilo kontaminaci. Pro vařené maso používejte jiný talíř a kuchyňské náčiní, než jaké bylo použito pro syrové maso. Ujistěte se, že syrové maso nepřijde do styku s potravinami, které již byly vařeny, nebo s potravinami, které nevyžadují vaření před konzumací, jako je syrová zelenina a ovoce.

Doporučený článek:  Rakytník je skvělým doplňkem pro hubnutí i krásnou pokožku. Ideální je ve formě šťávy

Vaření

Zkontrolujte vnitřní teplotu teploměrem na maso, abyste zajistili dotažení. Vnitřní teplota by měla být minimálně 76,7 °C při kontrole v oblasti prsou a nejméně 79,4 °C při kontrole v oblasti stehna. Pokud není k dispozici teploměr na maso, zkontrolujte jej propíchnutím prsou a stehna vidličkou a ujistěte se, že jsou šťávy čiré.

Zdroj: https://www.cdc.gov/foodsafety/chicken.html