Zdraví

Ovesná kaše je zdravou snídaní do každého dne

Snídaně je základem každého dne. Hodně lidí ji přesto nejí, což je velká chyba. Jestli se rozhodnete začlenit snídani do svého dne, měli byste se soustředit na zdravé varianty. Je velký rozdíl, jestli si dáte k snídani koblihu, nebo ovesné vločky. Ukázalo se, že miska ovesných vloček je jednou z nejzdravějších snídaní, které si můžete vychutnat. Obsahuje živiny, vitamíny a vlákninu, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Proč jsou ovesné vločky zdravé pro naše tělo?

Ovesné vločky jsou nejlepší snídaní

Nezáleží na tom, jestli zvolíte obyčejné, hrubé, nebo instantní vločky. Jakmile se rozhodnete snídat jakoukoli verzi ovesné kaše, neuděláte chybu. Ovesné vločky obsahují hodně prospěšných živin, které jsou pro tělo důležité. Jde o bohatý zdroj vitamínů a minerálů, které potřebujeme každý den ke správnému fungování. Navíc příjemně zasytí a chutnají skvěle.

Doporučený článek:  Symbol života a hojnosti: jablko patří právem k nejoblíbenějším druhům, prospěje zdraví i kráse

Připravit si je můžete na nespočet způsobů. Kaše vás jistě napadne jako první, ale stejně dobře z nich můžete připravit také lívance, vafle nebo muffiny a vychutnat si je v této formě. Nejlepší bude, když je doplníte sezónním ovocem (malinami, jahodami nebo borůvkami), které vločky dokonale dochutí. Do kaše můžete přidat také kardamom nebo skořici, které dodají nejen skvělou chuť, ale také mnoho minerálů.

Zdroj obrázku: Freepik

Vlastnosti ovesných vloček

Co se skrývá ve vločkách? Najít v nich můžeme železo, vápník, hořčík, zinek, selen, draslík, fosfor nebo měď. Obsahují také vitamíny skupiny B, vitamín C a antioxidanty (tokotrienoly, fenolové kyseliny a kyselinu fytovou). Největším benefitem je velké množství vlákniny, která podporuje metabolismus a zlepšuje trávicí procesy. Vločky jsou díky tomu také velmi syté.

Doporučený článek:  Skvělý parťák do zimních dní: aróniová tinktura nakopne imunitu a uleví po vánočním hodování

Pozitivní vliv na lidské tělo

Odborníci na výživu se shodují, že bychom měli jíst ovesné vločky pravidelně. Ideálně každý den. Tyto obilniny působí blahodárně na celý organismus, ovlivňují práci mnoha orgánů. Dokážou zpomalit proces stárnutí, snížit krevní tlak, zlepšit fyzickou kondici i psychiku, podporují hubnutí i trávení a stabilizují hladinu cukru v krvi. Jednoduše by v jídelníčku nikoho z nás neměly chybět.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-oats-oatmeal, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324176, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cardamom, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325078/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625765/