Zdraví, Životní styl

Káva i čaj působí výtečně na funkci mozku, oběhový systém i imunitu

Je těžké si představit den bez šálku kávy nebo čaje. Oba nápoje jsou v umírněné míře zdraví prospěšné. O jejich vlastnostech už toho víme hodně, ale vědci nás stále překvapují novými poznatky. Výsledky dalších výzkumů tvrdí, že čaj má pozitivní vliv na fungování nervového, oběhového a imunitního systému.

Skutečný čaj

Výzkum se zaměřil na skutečný čaj, proto je důležité objasnit, co tento pojem znamená. Existuje pouze pět druhů pravého čaje: černý, zelený, oolong, nazývaný také modrý nebo dračí, tmavý a bílý. Liší se od sebe stupněm zpracování a stupněm oxidace. V pravém čaji se přirozeně vyskytují sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi, které se nazývají flavonoidy. Nejbohatší na flavonoidy je nefermentovaný zelený čaj.

Doporučený článek:  Díky půstu tělo zažije restart a získá novou energii. A vysněná váha bude na dosah

Oblíbené bylinné čaje, jako je heřmánkový nebo z máty peprné, nelze do této kategorie zařadit. Na šestém mezinárodním vědeckém sympoziu o čaji a lidském zdraví předložili vědci důkazy o tom, že složky pravých čajů jsou spojeny s prospěšnými účinky na zdraví. Zejména byl prokázán jejich pozitivní vliv na kognitivní procesy, oběhový systém a imunitní systém.

Zdroj obrázku: Freepik

Čaj a mozek

Podle vědců jsou výsledky týkající se konzumace pravého čaje ve vztahu ke zdraví mozku velmi slibné. Randomizované kontrolované studie ukazují, že pití čaje přináší krátkodobé výhody z hlediska koncentrace. Studie ukazují příznivý účinek vysoké dávky L-theaninu v kombinaci s nižší dávkou kofeinu na výkon úkolů souvisejících s pozorností. Čaj je také prospěšný v době stresu.

Doporučený článek:  Medvědí česnek chutná nejlépe čerstvý, je ideálním základem oblíbeného pesta

Pití pravého čaje bez citronu a dalších přísad může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, což je způsobeno přítomností flavonoidů. Flavonoidy mají silný antioxidační účinek, snižují riziko vzniku krevních sraženin, snižují krevní tlak, posilují a zpružňují stěny cév. Na základě výsledků studie bylo zjištěno, že konzumace dvou šálků neslazeného čaje denně může potenciálně snížit riziko kardiometabolických onemocnění.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6594801/, https://www.worldteanews.com/issues-trends/international-researchers-recognize-health-benefits-tea-2022-scientific-symposium, https://senchateabar.com/blogs/blog/what-is-tea, https://neurosciencenews.com/tea-drinking-brain-health-14889/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8033961/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6594801/, https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190912100945.htm, https://www.deccanherald.com/metrolife/metrolife-on-the-move/tea-good-for-brain-health-785291.html