Stravování, Zdraví

Jablečný ocet je stokrát lepší než předražené doplňky stravy. Udrží na uzdě cholesterol i váhu

Pití jablečného octa může našemu tělu přinést spoustu výhod. Tento úžasný nápoj snižuje špatný cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi, a dokonce podporuje hubnutí. Existují však lidé, kteří by se měli jeho pití raději vyhnout. Důležitá je také doba, kdy jablečný ocet pijeme.

Výroba jablečného octa

Jablečný ocet je produkt, který vzniká v důsledku fermentace jablek. Tu mají na svědomí kvasinky a bakterie rodu Acetobacter. Cukry obsažené v ovoci se mění v alkohol, což zase v procesu fermentace přispívá k tvorbě kyseliny octové, která je hlavní složkou jablečného octa. Kapalina se vyznačuje žlutě jantarovou barvou, je mírně zakalená a chuťově kyselá, až octová.

Doporučený článek:  Plesnivé jídlo může vést k otravě

Jablečný ocet se nekonzumuje přímo z láhve, protože může dráždit jícen a žaludek a poškodit zubní sklovinu. Používá se však jako přísada nebo koření do jídel a přírodní konzervační látka. Kromě toho se může užívat externě i vnitřně k léčbě různých onemocnění. Pitná voda s jablečným octem má mnoho prospěšných vlastností pro zdraví i krásu.

Zdroj obrázku: Freepik

Proč se vyplatí pít jablečný ocet

Pitnou vodu s jablečným octem doporučují příznivci tradiční přírodní medicíny. Tento přirozeně fermentovaný jablečný produkt má několik zdravotních vlastností. Reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje hospodaření s inzulínem, napomáhá fungování kardiovaskulárního systému, snižuje hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů v krvi, stimuluje trávicí procesy, pomáhá bojovat proti refluxu a pálení žáhy a podporuje proces hubnutí.

Doporučený článek:  Tyhle potraviny jsou nejlepším požíračem tuku. Většina žen o ně ale málokdy zavadí

Žádné produkty však nejsou bezpečné pro každého a jablečný ocet není výjimkou. Za prvé neměli by jej konzumovat lidé trpící chronickými onemocněními souvisejícími s trávicím systémem, zejména žaludečními a jaterními problémy. Kontraindikací pití jablečného octa je také užívání léků, které snižují hladinu cukru v krvi, což může vést k hypoglykémii. Tento přirozeně fermentovaný jablečný produkt se také nedoporučuje těhotným ženám a kojícím matkám.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/apple-cider-vinegar-and-your-health