Rady a tipy

Loupání vajíček už bude hračka. Stačí vzít do ruky jehlu a nebát se ji použít

Pokud se zlobíte, že vám při loupání vajíček odchází se skořápkou i velká část bílku, nezoufejte. Nejste jediní, kdo může mít tento problém. Prozradíme vám jednoduchý trik, díky kterému bude loupání vajíček jednoduchou a rychlou záležitostí.

Jednoduché loupání

Než půjdete vajíčka vařit, vyjměte je z chladničky a počkejte, než se zahřejí na pokojovou teplotu, následně budete potřebovat jehlu nebo špendlík. V zaoblené části vajíčka udělejte malý otvor. Tuto akci musíte provést velmi opatrně. Neudělejte příliš hluboký otvor a ujistěte se, že skořepina není prasklá.

Doporučený článek:  Suché a popraskané paty vás letos trápit nebudou

Nebojte se, obsah vajíčka nevyteče. V této zaoblené části vajíčka je prázdný prostor, vzduchová bublina, která chrání jeho obsah. Následně vložte vejce lžičkou do vroucí vody. Chcete-li vařit vejce naměkko, musíte je vařit 5–6 minut. Pokud máte rádi vajíčka uvařená natvrdo, musíte je vařit 7–10 minut. Po vaření na ně nalijte studenou vodu. Po chvíli se skořápka sama bez problémů oddělí.

Zdroj obrázku: Freepik

Dávejte si pozor na zdroj

Drůbež je jedním z nejvíce ovlivněných zvířat, která se chovají ke konzumaci nebo kvůli snášení vajíček. Většina vajec kupovaných v obchodě pochází z klecového chovu, kde tato zvířata nemají zrovna nejvhodnější podmínky pro život. To vše se následně odráží také na kvalitě daného vajíčka. Rozdíly, kterých si můžete všimnout i pouhým okem, jsou ve velikosti vajíčka a barvě žloutku.

Doporučený článek:  Bílá znovu bílou díky jednoduchým domácím metodám: stačí sáhnout do kuchyně nebo lékárničky

Existuje pak ovšem i druhá stránka, ta, která není oku viditelná. A to ve složení a nutričních hodnotách vajíčka. Slepice, které žijí v klecích, jsou ve velkém stresu a ten se následně přenáší i na vajíčko. Pokud máte možnost, určitě si raději za vajíčka připlaťte a pořiďte si je z domácího chovu. Slepice chované ve volném výběhu s možností krmení na čerstvé trávě mají vajíčka s mnohem vyššími nutričními hodnotami.

Zdroj: https://www.foodandwine.com/cooking-techniques/hack-peeling-hard-boiled-eggs-judy-gold