Co patří k chvílím pohody? Posezení se šálkem čerstvě uvařené kávy nebo čaje. Jen snad, kdyby rychlovarná konvice nebyla tolik zanesená usazeninami a vodním kamenem. Sediment se často uvolňuje do nápojů, což vůbec není příjemné, a kvalita vody není adekvátní. Při zatížení vodním kamenem se navíc může konvice porouchat. Jak snadno přístroj vyčistit, aby mohl fungovat dál? Inspirujte se tipy, díky kterým bude konvice zářit jako nová!
Proč udržovat konvici v čistotě?
Převařená voda je vždy v pořádku, říkají si jistě mnozí. To je do jisté míry pravda, ale vlivem vápenatých usazenin může dojít k jejímu zakalení, k tomu částečky vodního kamene ovlivňují chuť připravovaného nápoje. Neméně podstatné je, že špinavá konvice vypadá nevzhledně a může dojít k jejímu poškození. Z těchto důvodů se doporučuje systematické čištění, ke kterému slouží přípravky prodávané v obchodech, ale stejnou službu udělají též domácí pomocníci, kteří jsou za pakatel, k tomu neznečišťují životní prostředí.
Kyselina citronová nejen do džemů
Používá se jako dezinfekční prostředek i pro konzervování potravin, ale kyselina citronová výtečně funguje též na odstranění nečistot a usazenin v rychlovarné konvici. Sáček s práškem (cca 20 g) se vsype do konvice naplněné vodou a spustí se ohřev. Poté se nechá asi hodinu působit, na závěr se dokonale vymyje a vypláchne čistou vodou. Pomocí vlhkého hadříku lze kyselinou citronovou umýt i konvici zvenku.
Jedlá soda jako univerzální pomocník
Pomáhá se zažranou špínou a poradí si současně s vodním kamenem. Jedlá soda je univerzální pomocník, který pomůže se zanesenou konvicí. Stačí jen krátká chvilka a spotřebič bude vypadat jako nový. Do vody v konvici se nasypou tři lžíce jedlé sody a směs se nechá asi 15 minut působit, poté se vnitřek vypláchne čistou vodou. Při použití jedlé sody se však voda nesmí zahřívat, protože by mohlo dojít k poškození vnitřku přístroje.
Ocet jako likvidátor vodního kamene
Dalším bojovníkem proti vodnímu kameni a vápenatým usazeninám je obyčejný lihový ocet, který stojí jen pár korun. Je účinný pro své žíravé účinky. Do konvice se nalije směs vody a octa v poměru 2 : 1 a přivede se k varu. Po hodině se roztok vylije, konvice se vypláchne čistou vodou a minimálně jednou se nechá převařit. Po vyvětrání se může konvice opět používat.
Bramborové slupky pro dokonale čistou konvici
Neméně účinné jsou bramborové slupky, které by jinak skončily v bioodpadu nebo na kompostu. Stačí je umýt, vložit do konvice, zalít vodou a nechat převařit. Slupky z brambor obsahují škrob, který pomůže s odstraněním nánosů vodního kamene. Pro lepší efekt se může očista ještě jednou opakovat, poté se konvice vymyje a osuší. A je připravená k dalšímu použití.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/how-to-descale-a-kettle