Stravování, Zdraví

Vzácný kardamom ochrání tělo před rakovinou. Doušku kávy nebo čaje dodá orientální nádech

Semena z kardamovníku obecného jsou známé koření, které lze zakoupit ve specializovaných prodejnách i v běžných supermarketech. Kromě zajímavé chuti se pyšní léčivými účinky, především protirakovinnými, protože likviduje nepřátelské buňky ve střevech. Právě kvůli tomu bývá kardamom doporučován pro zpestření každodenního jídelníčku, ale je namístě obezřetnost. Může způsobovat alergie, reagovat s různými druhy léků nebo vést k rozvoji žlučových kamenů. Proč vyzkoušet špetku v kávě nebo přidávat do pokrmů při vaření?

Třetí nejdražší koření na světě

Kardamom není obyčejné koření, patří dokonce mezi třetí nejdražší hned po vanilce a šafránu. Dnes je však dostupné ve všech supermarketech, proto si jeho účinků může užít každý. Výtečně ochucuje pokrmy, ale působí na podporu imunity a pomáhá stimulovat trávení. V obchodech se prodávají celá sušená semínka nebo mletý kardamom. A proč jej mít v kořence? Pro jeho zajímavou chuť i obsažené látky, mezi kterými nechybí vitamíny C a řady B, minerály, jako jsou železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek nebo sodík. Vysoký obsah silic ovlivňuje trávení a pomáhá stimulovat vylučování trávicích šťáv.

Doporučený článek:  Sauna zažene všechen stres i pocit těžkosti. Tělo bude jako nové
Zdroj obrázku: Freepik

Při chronické gastritidě i při kašli

Vlastnosti kardamomu byly popsány již ve 12. století, od té doby se užívá při chronické gastritidě i při podpůrné léčbě vředů způsobených škodlivými bakteriemi Helicobacter pylori. Je balzámem pro střeva a harmonizuje trávení, ale působí i při zánětech dýchacích cest nebo při úporném kašli. Výtečná je kombinace kardamomu, černého pepře a zázvoru při léčbě zánětů a při nachlazení, protože dokonale prohřívají organismus. Kardamom se může přidat do zeleného i černého čaje, stačí po uvaření přidat několik čerstvě rozdrcených semen a nechat 5 minut louhovat. V Turecku se přidává kardamom i do kávy, kde se zahřívá v džezvě přímo s kávou třikrát za sebou, poté se přelívá do šálku.

Doporučený článek:  3 mýty, které se zdravou dietou nemají nic společného. Nenechte se napálit také

Zrnka pro zdraví? Opatrnost je namístě!

Kardamom se přidává do sladkého pečiva i do zeleninových pokrmů, především k mrkvi nebo k dýni. Je oblíbeným kořením redukční diety, protože zrychluje metabolismus. Hodí se také do rybích pokrmů. Kardamom je léčivým prostředkem, ale je namístě obezřetnost. Opatrní musí být zejména alergici, kterým může toto koření způsobit otoky hrdla i vyrážku. Není vhodné ani pro těhotné a kojící. Dále se nedoporučuje lidem, kteří užívají antidepresiva, léky snižující srážlivost krve a aspirin. Nadužívání kardamomu může vést k rozvoji žlučových kamenů.

Zdroj: https://www.healthifyme.com/blog/benefits-of-cardamom/