Zdraví

Vejce uvařená naměkko prospějí tělu více než vajíčka vařená delší dobu

Vejce je zdrojem bílkovin a skutečným pokladem vitamínů. Mnozí lidé se však domnívají, že vajíčka mohou být škodlivá – koneckonců jsou bohatá na cholesterol a to může přispět k onemocnění srdce nebo krevních cév. Podle odborníků se doporučený počet snědených vajec pohybuje kolem 6 kusů na týden.

Mohou nám vajíčka ublížit?

Tak jako ve všem je důležité znát hranice a nic nepřehánět. Výzkumníci z lékařské univerzity v Chicagu poukazují na to, že lidé, kteří jedí 3–4 vajíčka denně, riskují srdeční choroby a předčasnou smrt. Je důležité věnovat pozornost i tomu, s čím jíme vajíčka. Neměli bychom je konzumovat se slaninou nebo bílým pečivem. Tím se riziko srdečních chorob jen zvyšuje.

Doporučený článek:  Malá, ale důležitá. Štítnou žlázu ničí i zdánlivé maličkosti, na záchranu není nikdy pozdě

Stojí však za to připomenout, že ve správné míře jsou vejce bohatá na živiny, které mohou podporovat práci srdce. Jedná se o betain a cholin, které jsou zodpovědné za podporu práce srdce a mozku, díky čemuž se můžete chránit před chorobami, jako jsou infarkt a mrtvice. Kromě toho nás díky vysokému obsahu bílkovin vejce zasytí na delší dobu, čímž podpoří i hubnutí.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit vajíčka

Vajíčka by se určitě měla vařit. Otázka však je, jak dlouho. Kromě své jedinečné konzistence, je jednou z hlavních výhod to, že vajíčka uvařená naměkko jsou snáze stravitelná než vejce uvařená natvrdo. V syrovém žloutku však není žádný avidin, který omezuje absorpci biotinu, takže se nemusíte bát jíst žloutek téměř syrový. Během dlouhého vaření vajíčka se v něm snižuje množství antioxidantů a vitamínů A a D.

Doporučený článek:  Bílý cukr lze nahradit zdravějšími alternativami

Vajíčko uvařené natvrdo je základem pro různé druhy salátů nebo velikonočních jídel. I když můžeme připravit více jídel s takto uvařeným vajíčkem, stojí za to omezit dlouhé vaření. Několik minut po vaření vody můžete hrnec odložit stranou a vejce nechat v horké vodě. Teplota začne pomalu klesat, čímž se sníží procento oxidace cholesterolu a zároveň vejce nebude syrové.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/eating-healthy-eggs, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/, https://www.cbsnews.com/chicago/news/eggs-heart-disease-early-death-northwestern-university-cholesterol/, https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-eggs-health-benefits, https://www.healthdigest.com/306489/this-is-the-healthiest-way-to-eat-eggs/, https://mediniz.com/public/feeds/hard-boiled-egg-half-boiled-egg-or-fried-eggs