Zdraví

Hydratace je klíčem ke zdraví. Voda přitom není jediná možnost, jak nenechat tělo žíznit

Každý den bychom se měli starat o správnou hydrataci těla, nejen v teplých letních dnech, kdy máme přirozeně větší žízeň. Pohár vody je přirozenou volbou, ale stojí za to vědět, že vodu lze velmi snadno získat i z potravy.

Ovoce s vysokým obsahem vody

První věc, která vám určitě přijde na mysl, je meloun, a to oprávněně, protože se skládá až z 92 procent z vody. Je úžasně osvěžující a také poskytuje cenné složky pro zdraví. Najdeme v něm vitamín C, A, B, draslík, hořčík a mangan. Melouny mohou jíst i diabetici. Pro hydrataci těla jsou skvělé také jahody. Každý rok jsou jedněmi z nejočekávanějších plodů. Jahody, podobně jako meloun, sestávají téměř výlučně z vody.

Doporučený článek:  Kurkumový olej podpoří relaxaci, zklidní mysl a uleví od bolesti

Poskytují nám navíc i spoustu vlákniny, antioxidantů, minerálů a vitamínů, včetně vitamínu C, kyseliny listové a manganu. Stojí za to sáhnout i po broskvích a pomerančích. Jeden pomeranč představuje skoro půl sklenice vody. Vitamin C a draslík, které jsou v něm přítomny, mohou navíc posílit imunitní systém a pozitivně ovlivnit zdraví srdce.

Zdroj obrázku: Freepik

Zelenina s vysokým obsahem vody

Okurky sestávají téměř výlučně z vody, její obsah je až 95 procent. Jsou jedním z nejméně kalorických druhů zeleniny. Dodají vitamíny K a A, draslík a hořčík. Velké množství vody činí okurky velmi osvěžujícími. Do stravy můžete zahrnout velkou porci okurek bez obav o svou hmotnost. 95% obsahem vody se pyšní také cuketa.

Doporučený článek:  Nákaza legionelózou se zvyšuje při nedostatečně udržované klimatizaci

Proto se i ona nachází na seznamu vysoce hydratačních produktů. Má jemnou chuť a je lehce stravitelná. Jedná se o univerzální zeleninu, kterou lze použít mnoha různými způsoby. Kromě toho nám poskytne vitamín C, vitamín B6, draslík, fosfor, vápník a hořčík. Vyplatí se sáhnout také po celeru. Celer se může jíst syrový, ale může se i vařit.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods