Rady a tipy, Zdraví

Tinktura z angreštu překvapí sladkokyselou chutí, to nejlepší však skrývá uvnitř

Angrešt sklízíme během letních měsíců. Můžeme z něj připravit kompot nebo upéct bublaninu. Co ovšem možná nevíte, je také vhodný pro výrobu tinktury. Díky léčebným vlastnostem se doporučuje mít tuto tinkturu z angreštu doma pořád po ruce. Angrešt má po dostatečném dozrání intenzivní sladkokyselou chuť a má řadu prospěšných vlastností. Tato tinktura má mimo jiné antipyretické, protizánětlivé, choleretické a antioxidační vlastnosti. Jak si tuto tinkturu připravit?

Zdravotní účinky angreštu

Toto ovoce roste prakticky na území celé Evropy, stejně jako v Asii a Africe. Angrešt pěstovaly již naše babičky, a to hlavně proto, že obsahuje velké množství vitamínu C, ale také dalších prospěšných látek. Angrešt má nízký obsah kalorií (na 100 g asi jen 44 kcal), dále se skládá z betakarotenu, vitamínu B5, B6, stejně jako z draslíku, mědi, chromu nebo manganu. Pozoruhodné je také to, že angrešt obsahuje organické kyseliny, jako kyselinu citronovou, vinnou, jablečnou nebo jantarovou.

Zdroj obrázku: Freepik

Tinktura z angreštu

Tato tinktura má charakteristickou sladkokyselou chuť. Má antipyretické, protizánětlivé, choleretické i antioxidační vlastnosti. Podporuje imunitu těla a také zmírňuje únavu a zabraňuje mnohým nemocem. V první řadě je tato tinktura doporučována při kardiovaskulárním a endokrinním onemocnění. Při anémii a ateroskleróze je také velmi vhodné popíjení této tinktury.

Recept na tinkturu z angreštu

Pro přípravu tinktury budete potřebovat 2 kg ovoce, 1 kg cukru, 1 l vody, 1 l lihoviny a šťávu z jednoho citronu. Plody důkladně omyjte a odstraňte ztvrdlé řapíky. Ovoce dobře rozdrťte a promíchejte s cukrem. Do této směsi nalijte vodu, citronovou šťávu a nakonec lihovinu. Celek dobře promíchejte a odložte asi na 14 dní na dobře osvětlené místo. Po uplynutí této doby směs přeceďte přes plátno nebo jemné síto a tinkturu přelijte do lahví.

Zdroj: https://nalewkiowocowe.pl/en/gooseberry/