Stravování, Zdraví

Odborníci varují před náhražkami cukru. Nejnovější výzkum přinesl znepokojivá fakta o jejich dopadu na zdraví

Umělá sladidla, která měla být zdravou náhražkou cukru, se již léta používají jako bezkalorické nebo nízkokalorické alternativy. Bohužel nejnovější výsledky výzkumu, který uskutečnili francouzští vědci, jasně potvrdily, že tato sladidla jsou zodpovědná za mnohé nebezpečné nemoci včetně srdečního infarktu a mozkové příhody.

Nadměrná konzumace cukru

Vědci, odborníci na výživu a lékaři již léta varují před nadměrnou konzumací cukru. Není divu, kromě obezity nebo cukrovky je cukr zodpovědný také za srdeční choroby a aterosklerózu. Alternativou k nezdravému cukru měla být bezkalorická, nebo alespoň nízkokalorická sladidla, přidávaná do dietních výrobků, občerstvení a hotových jídel. Už léta jsou velmi populární, protože móda zdravého životního stylu, štíhlé postavy a trénovaného těla jen získává na popularitě.

Bohužel podle nejnovějších poznatků francouzských vědců nejsou žádné pochybnosti o tom, že umělá sladidla nejsou tak zdravá a bezpečná, jak se myslelo. Umělá sladidla se přidávají hlavně do dietního občerstvení, vysoce zpracovaných potravin, nízkokalorických nápojů nebo hotových jídel. Takové jídlo je velmi populární a dává pocit, že to, co jíme, je zdravé. Tým francouzských vědců však ukázal, že bychom je měli konzumovat s mírou.

Zdroj obrázku: Freepik

Znepokojující výsledky vědeckého výzkumu

Vědci zpracovali údaje 103 388 účastníků online studie, aby analyzovali souvislosti umělých sladidel s rozvojem kardiovaskulárních onemocnění. Studovala se sladidla ze všech zdrojů, mezi nimi například mléčných výrobků nebo nápojů. Výsledky mluví jasně. Sladidla významně zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mladí lidé jsou nejzranitelnější, protože jak ukázala studie, konzumují nejvíce umělých sladidel.

Společným znakem těchto lidí byl také vyšší index tělesné hmotnosti, nízká fyzická aktivita a kouření. Sdíleli také celkově nižší příjem energie, nasycených a polynenasycených tuků, vlákniny, sacharidů, ovoce a zeleniny. Aspartam, který se nachází v umělých sladidlech, s velkou pravděpodobností způsobuje cerebrovaskulární onemocnění a acesulfam draselný a sukralóza vedou k ischemické chorobě srdeční.

Zdroj: https://www.nbcnews.com/health/health-news/artificial-sweeteners-health-risks-heart-disease-blood-sugar-rcna46717