Rady a tipy, Stravování

Rybu v jídle nahradíme snadno. Nebude chybět ani její chuť

Ryby mají bezpochyby velmi zdravé složení a jsou velmi vhodné do jídelníčku každého člověka. Je ovšem známo, že rybí maso patří mezi jedno z nejdražších. Máme řešení, jak lehce nahradit rybí maso bezmasým produktem. Chuť bude prakticky stejná. Jak získat veganskou verzi vhodnou nejen pro osoby s alergií na ryby?

Jakou potravinou nahradit rybu?

Místo ryb můžete jednoduše použít tofu. Ale pozor, samo o sobě nebude mít tofu charakteristickou rybí chuť. Tofu je vyrobeno ze sójových bobů, které se po namočení rozemelou s vodou a výsledné sójové mléko se zahřívá a koaguluje. I když je to zdravá náhražka masa s vysokým obsahem bílkovin, má spíše neutrální chuť i vůni. K docílení rybí chutě byste měli k tofu přidat něco zvláštního – japonské mořské řasy, které se nazývají nori. Obvykle se používají pro balení sushi. Mají silnou slanou mořskou chuť. Díky tomu bude jídlo vynikající alternativou k rybímu masu. A to bez jediné kosti.

Doporučený článek:  Marie Kondo radí, jak se díky úklidu může život obrátit k lepšímu
Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit dokonalou nerybu?

Díky tofu a mořské řase nori můžete připravit dokonalý pokrm. Pokud chcete konzumenty překvapit bezmasou verzí obalovaných rybích prstů, musíte tofu nakrájet na velmi tenké plátky. Tofu osolte a obalte v řase nori. Poté takto upravené plátky tofu obalte v trojobalu. Bezmasé rybí prsty osmažte na oleji a podávejte tak, jak jste zvyklí. Nejlépe budou chutnat s bramborovou kaší, bramborovými kroketami nebo hranolky.

Do salátu

Rádi si pochutnáváte na rybím salátu? I zde je možné použít tofu s kousky mořské řasy nori. Nejen že docílíte vyváženého složení, jelikož tofu obsahuje velké množství bílkovin, ale také odlehčíte svému trávení. A v neposlední řadě se vyhnete nepříjemným zážitkům s kostmi. Do salátu se nebojte přidat také zeleninu, jako je hrášek, na kostičky nakrájená uvařená mrkev nebo cibulka. Ochutit salát můžete solí, pepřem a kapkou citronové šťávy nebo octa. Pokud chcete velmi lehkou verzi salátu, nebojte se místo tatarky použít zakysanou smetanu nebo řecký bílý jogurt. Konzumenti určitě ocení vaši kreativitu a ani zkušení milovníci ryb na první dobrou nepoznají, že jste rybí maso vlastně vůbec nepoužili.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/fish-substitute