Zdraví

Po padesátce se tělo mění, namístě je změna jídelníčku

V mládí často nepřemýšlíme nad tím, jak škodlivé jsou některé potraviny pro naše tělo. Postupem času ale zjistíme, že naše tělo určité výrobky nepřijímá dobře. Zhoršují se regenerační schopnosti a také schopnost odstraňovat z organismu toxiny a usazeniny. Podívejme se, jaké potraviny byste měli vyřadit ze svého jídelníčku po padesátce.

Rychlé občerstvení a nezdravé jídlo nejsou dobré pro nikoho

Brambůrky, hamburgery, hranolky nebo párky v rohlíku se nedoporučují lidem v žádném věku, ale po padesátce byste je měli vyřadit z jídelníčku úplně. Nezdravé jídlo obsahuje mnoho chemických sloučenin, které mají zlepšit jeho chuť, ale zároveň nejsou dobré pro naše tělo. Rychlé občerstvení a nezdravé potraviny také obsahují velké množství soli, což je další důvod pro jejich vyloučení z jídelníčku.

Doporučený článek:  V posteli nikdy nejsme sami. Proti malinkým stvořením lze bojovat jediným způsobem

S tím souvisí také omezení konzumace soli. Kvůli tomu, že ji přidáváme nejen do domácích pokrmů, ale nachází se také ve sladkostech, pečivu, sýrech, uzeninách a mnoha dalších výrobcích, většina z nás překračuje bezpečnou denní hodnotu, což je 5 gramů denně. Lidé nad 50 let by si na to měli dávat pozor, protože nadbytek soli může vést k vysokému krevnímu tlaku, srdečním onemocněním, mozkové mrtvici nebo poškození ledvin.

Zdroj obrázku: Freepik

Cukr a červené maso byste měli také omezit

Nadměrná konzumace cukru není přínosná pro nikoho bez ohledu na věk. S přibývajícím věkem se ovšem zpomaluje metabolismus, takže větší konzumace cukru může vést k nadváze a obezitě. Ve vysokých dávkách navíc zatěžuje slinivku a zvyšuje riziko inzulinové rezistence a cukrovky 2. typu, což platí pro každý věk, ale pro jedince nad 50 let je riziko mnohem vyšší.

Doporučený článek:  O krásnou pleť a klidné zažívání se postará bylinka, kterou málokdo dokáže ocenit

Červené maso má zajisté mnoho přínosů pro organismus, ale v kombinaci s pomalým metabolismem se jedná o produkt, který hodně zatěžuje trávicí trakt a jeho trávení trvá velmi dlouho. Podle odborníků se může zvýšit riziko rakoviny. Omezit byste měli také vejce, slaninu, slunečnicová semínka a olej nebo margarín, abyste se nepředávkovali omega-6 mastnými kyselinami, které mohou zvýšit riziko zánětů a vzniku rakoviny.

Zdroj: https://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-what-to-expect-in-your-50s, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/, https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-22/salt-and-hypertension-current-views, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/obesity-sugar-and-heart-health, https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-guidelines-and-food-labels/red-meat-and-the-risk-of-bowel-cancer/