Zdraví

Bílý cukr lze nahradit zdravějšími alternativami

Všichni víme, že nadbytečný cukr ve stravě je škodlivý pro naše zdraví. Kdo chce zhubnout a zbavit se tak přebytečných kilogramů, začne se cukru určitě vyhýbat. Někteří lidé si však neumí představit jeden den bez toho, aby měli něco sladkého. Naštěstí existují zdravější alternativy, které neobsahují tolik kalorií, a jsou pro naše zdraví dokonce prospěšné.

Březový cukr

Xylitol je březový cukr, který se doporučuje zejména lidem trpícím cukrovkou, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Účinně zabraňuje zubnímu kazu, zánětu dásní a parodontitidě, což potvrzuje množství vědeckých studií. Xylitol také nekvasí v trávicím traktu, zabraňuje tvorbě kožního onemocnění, rozvoji kvasinek a plísní.

Doporučený článek:  Při trávicích obtížích přijde na pomoc sama příroda. Bylinné čaje dokážou zázraky

Datlový cukr se vyrábí z práškových datlí. Každý, kdo je vyzkoušel, ví, že mají nasládlou pachuť. Jsou bohaté na vlákninu, která je nezbytná pro správné fungování trávicího systému a střev. Sušené datle obsahují vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C. Datlový cukr se nedoporučuje přidávat do horkých nápojů, protože se nerozpouští jako běžný cukr. Perfektně však funguje jako pečicí sladidlo nebo při přípravě ranní kaše.

Zdroj obrázku: Freepik

Manuka med

V našich končinách je toto sladidlo ještě zcela neznámé. V posledních letech se však těší stále větší popularitě. Tento med je považován za nejzdravější na světě. Vyrábí se z keře s názvem Leptospermum scoparium a pochází z Nového Zélandu. Je bohatý na antioxidanty, má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, a někdy se dokonce nazývá přírodním antibiotikem.

Doporučený článek:  Pomerančový olej zklidní mysl a uleví tělu po náročném dni. Snadno ho vyrobíte v pohodlí domova

Spotřeba cukru se bohužel rok od roku zvyšuje. Podle údajů některých úřadů běžný člověk ročně spotřebuje až 44,5 kilogramu cukru. Jeho nadbytek v těle může vést ke zvýšení cholesterolu v krvi, zvyšuje riziko aterosklerózy a hypertenze. Může také vést k abdominální obezitě, riziku cukrovky nebo srdečnímu infarktu. Proto pokud můžeme, měli bychom občas cukr v naší stravě vynechat nebo se ho snažit nahradit zdravější alternativou.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/manuka-honey-uses-benefits, https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar, https://en.wikipedia.org/wiki/Date_sugar, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4232036/, https://www.webmd.com/diabetes/features/how-sugar-affects-your-body