Rady a tipy, Zdraví

Ovocné tinktury v sobě koncentrují zdraví a sílu. Na ty nejlepší si musíme počkat i rok

Když chcete hledat zdraví uzavřené v láhvi, stačí si najít tinkturu vyrobenou z léčivých bylin. I když obsahují alkohol a ten ve velkém množství lékaři nedoporučují, pití domácích tinktur má pozitivní vliv na trávení, imunitu a pohodu. Pokud ji vyrobíte z ovoce, bude obsahovat mnoho minerálů, vitamínů a antioxidantů.

Hrušková tinktura

Hrušková tinktura vám pomůže při boji se zácpou, ale má také pozitivní vliv na močový systém a pomáhá při ledvinových kamenech. Hrušky navíc obsahují jód, který je mimořádně důležitý pro zdraví štítné žlázy. Kromě toho pomáhá bojovat proti hypertenzi a vysoký obsah draslíku zlepšuje fungování nervového systému. Hrušková tinktura je jednoduchá, ale vyžaduje hodně času, než je připravena k použití.

Doporučený článek:  Rýžová mouka je zdravější alternativou ke klasické pšeničné

Nejprve si připravíme hrušky, nejlépe domácí, ze kterých neodstraňujeme slupku ani jádra. Utrhneme pouze stopky. Ovoce zalijeme lihem a o půl roku později slijeme tekutinu a přikryjeme ji cukrem, použijeme 1/4 kilogramu na kilogram ovoce. Odložíme na dva týdny a po uplynutí této doby znovu přefiltrujeme a nalijeme do lahví. Odložíme na tmavé a chladné místo a necháme dozrát další půl roku. Po uplynutí této doby je tinktura připravena.

Zdroj obrázku: Freepik

Na migrénu a cholesterol

Další lahodná a zdravá tinktura, kterou si můžete připravit doma, je tinktura z černého rybízu. Obsahuje mnoho vitamínu A a vitamínu C, takže pomůže při snižování hladiny cholesterolu a cukru. Zdravá tinktura z černého rybízu bude užitečná v boji proti stavům migrény, bolesti v krku a při boji se streptokoky. Tinktura je vhodná i při poruchách trávení a onemocnění horních cest dýchacích.

Doporučený článek:  Vysoce zpracované potraviny mají vliv na naši pohodu

Na tuto tinkturu budete potřebovat kilogram ovoce, půl kilogramu cukru a půl litru lihu. Ovoce přikryjeme cukrem, přeneseme do teplé místnosti a čekáme pět až šest týdnů, dokud vše nevykvasí. Potom ovoce scedíme, zbylou šťávu zalijeme alkoholem a přeneseme na chladné a tmavé místo. Doporučuje se být trpělivý a nechat tinkturu dozrát ještě půl roku. Potom je připravena k použití.

Zdroj: https://food-and-recipes.com/publication/1286/, https://alcoreviews.com/black-and-red-currant-tincture-recipes/