Stravování

Ořechy nesmí v jídelníčku chybět. Některým je ale lepší se obloukem vyhnout

Ořechy se považují za nejcennější ze všech sušených plodů. Mají mnoho prospěšných vlastností pro zdraví, obsahují vitamíny B a E, které ovlivňují práci mozku a stav pokožky. Je však třeba věnovat velkou pozornost jejich výběru.

Mohou vážně ublížit

Velké množství tuků, i když mají pozitivní vliv na fungování některých orgánů, způsobuje, že ořechy jsou obzvláště citlivé na zatuchlost. Proto při nákupu ořechů nehleďte jen na hmotnost. Mohly být vystaveny světlu, vzduchu nebo vlhkosti, což je činí náchylnějšími k nepříznivým změnám včetně žluknutí. Také se nevyplatí kupovat velká balení ořechů, zvláště pokud je neplánujete všechny brzy zpracovat.

Doporučený článek:  Zdravě jíst je snadné. Stačí dodržet několik málo pravidel, kila půjdou dolů sama

Základem pro nákup ořechů by měla být kontrola, za jakých podmínek byly dosud skladovány. Měly by být na suchém a chladném místě a měly by mít pevný obal. Dejte si pozor na ořechy v poškozených obalech. Potom existuje vysoké riziko, že jsou kontaminovány aflatoxiny. Pokud po otevření cítíte charakteristickou vůni plesnivého produktu, můžete celé balení hodit do koše.

Zdroj obrázku: Freepik

Pražené a sladké ořechy

Dokonce i během krátkého blanšírování nebo smažení ořechů dochází k významné destrukci takzvaných polyfenolů, což se promítá do menší antioxidační hodnoty ořechů. Proto mají menší potenciál smést škodlivé volné radikály. Nejlepší volbou nebudou ani ořechy se sladkými přísadami. Zatímco samotné ořechy jsou cenné, ty, které jsou technologicky upravené, nemusí být nejlepší volbou.

Doporučený článek:  Dehydratace je závažná, nadbytek vody ale také. Otrava vodou může mít i fatální následky

Například při výrobě karamelu se vytvářejí takzvané glykační produkty, které mají prooxidační účinek, narušují metabolismus uhlohydrátů a mají toxický účinek na vaskulární endotel, což je obzvlášť nežádoucí u lidí, kteří mají onemocnění ledvin. Podobně je to i s ořechy v křupavém těstíčku. Během smažení se vytváří takzvaný akrylamid, který je neurotoxickou látkou, která negativně ovlivňuje náš nervový systém.

Zdroj: https://www.cbsnews.com/media/nuts-about-nuts-best-and-worst-kinds-for-health/