Stravování

Pšeničnou mouku lze nahradit několika zdravými alternativami

Gluten patří do skupiny rostlinných proteinů, na který mohou mít někteří lidé intoleranci. Najdete ho v pšeničné mouce, žitné mouce nebo ječmeni. Je součástí ovesné mouky a může způsobit nejen bolesti břicha, ale také vést ke zhubnutí, které poškodí střeva. Raději si dejte bezlepkovou mouku nebo jiné zdravější náhrady mouky pšeničné.

Vyzkoušejte pohanku, rýži nebo kukuřičnou mouku

Pohanka se vyrábí z pohankových zrn, která mají trochu pálivou chuť. Hodí se na palačinky, knedlíky nebo ji přihoďte do těsta na chleba. Doplňuje se s rýžovou mouku, je plná vlákniny i hořčíku, který pomáhá vypořádat se se stresem. Rýže patří mezi oblíbené přílohy. Je snadno stravitelná, hodí se k různým omáčkám a masům.

Doporučený článek:  Rebarborová tinktura zaujme nakyslou chutí i účinky na zdraví

Kukuřičná mouka je žlutý prášek, který se hodí na palačinky nebo piškoty. Můžete s ní zahušťovat omáčky i polévky, zkuste ji smíchat s bramborovou moukou. Obsahuje selen, který má protirakovinné vlastnosti, a její konzumací podpoříte svoje zdraví. Cizrna a sójová mouka ještě nejsou tolik známé. Obě suroviny můžete smíchat například s rýží nebo amarantovou moukou. Hodí se k pečení koláčů nebo dortů a doplníte jimi potřebné bílkoviny.

Zdroj obrázku: Freepik

Jako náhražky poslouží mandlová nebo kokosová mouka

Velmi oblíbené alternativy pšeničné mouky jsou mandlová nebo kokosová mouka. Mandlová je získaná z mletých mandlí – připravit si ji tak můžete i sami doma, protože kupovaná je celkem drahá. Na to je potřeba mít kvalitní přístroj, který zvládne rozdrtit tvrdá jádra mandlí. Kromě toho obsahuje mastné kyseliny, které podporují funkci srdce. Kokosová mouka je vyrobená z kokosu a příjemně voní. Hodí se na palačinky nebo na pečení dortů. Je vhodná k regulaci cukru v krvi.

Doporučený článek:  Ryby nesmí ve zdravém jídelníčku chybět. Některé ale způsobí v těle kalamitu

Amarantová mouka má ořechovou chuť a je vhodná k pečení. Obsahuje železo, které je třeba pro dobrou funkci oběhového systému. Mouka z prosa se hodí na pečení všech druhů pečiva, můžete z ní udělat také knedlíky nebo domácí těstoviny. Je to jediná mouka ze všech druhů, která má zásadotvorné vlastnosti.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/signs-you-are-gluten-intolerant, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325042, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8879146/, https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-almonds/, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-Consumer/