Stravování, Zdraví

Ne každá snídaně je šťastnou volbou. U Britů ani Francouzů inspiraci nehledejte

Jak začít den? Rozhodně pořádnou snídaní, která by měla být základním kamenem celodenního jídelníčku. Podle odborníků neexistuje výmluva pro nesnídání, protože stačí si nastavit stravování tak, aby ranní probuzení doprovázel škrundající žaludek. A co nesnídat? Jaké jídlo není nejlepším zdrojem energie ani správnou volbou pro začátek dne? Rozhodně nehledejte inspiraci ve Francii ani ve Velké Británii!

Bez snídaně kila navíc

Kdo nesnídá, tloustne. Toto pravidlo platí podle výživových specialistů bezvýhradně, ale najde se mnoho lidí, kteří budou omlouvat absenci snídaně pouhým šálkem kávy. Tělo potřebuje dodat energii asi do hodiny po probuzení, přičemž při nedostatku sáhne do zásob, ale po najedení si znovu doplní tukovou tkáň. Z toho důvodu většina nesnídajících tloustne, protože tělo nikdy neví, kdy dostane porci kalorií. První radou výživových poradců je začít snídat a během dne zkonzumovat asi 5–6 porcí s odstupem 3–4 hodin.

Doporučený článek:  Elixír zdraví ukrytý v malé sklenici. Pampeliškový džem zažene nachlazení a prodlouží život

Snídaně po francouzsku? Ne!

Kila navíc nejsou jen estetickým problémem, ale nadváha a obezita jsou obrovskou zátěží pro organismus a pro srdce. A jaké produkty k snídani nevolit? Bezpochyby sladké varianty, protože jednoduché cukry tělo rychle nabudí i spálí, během chvilky tak přijde hlad. Vhodné proto nejsou ani typické produkty, jako jsou croissanty, na které Francouzi nedají dopustit. Obdobně se nedoporučují belgické vafle s džemem s velkým množstvím sacharidů nebo pšeničné rohlíky s nutelou. Správnou volbou nejsou ani slazené snídaňové cereálie, které obsahují přemíru jednoduchých cukrů.

Doporučený článek:  Zázračná aloe dokáže pokožku uzdravit i přirozeně hydratovat. Rozhodně se vyplatí mít rostlinu doma
Zdroj obrázku: Freepik

Ani anglická snídaně neprospívá zdraví

V jaké další zemi se rozhodně neinspirovat? Na Britských ostrovech, protože opečená slanina nebo klobása, smažené vejce a houby obsahují příliš mnoho bílkovin a tuků. K tomu zpracované potraviny jsou rizikové a vedou k rozvoji rakoviny tlustého střeva. Po energetické náloži doplněné o pečivo z bílé mouky se strávníci mohou cítit ospalí a bez elánu. Červené maso by se mělo objevovat v jídelníčku minimálně, u snídaně pak vůbec.

Džus není jídlo

Velká obliba ovocných a zeleninových šťáv vede mnohé k tomu, že nahrazují těmito nápoji snídani. Smoothie není jídlo, to by naopak měly tvořit základní složky, jako jsou komplexní sacharidy, bílkoviny nebo tuky. Ovocné nebo zeleninové smoothie je ideální ke svačině nebo pro doplnění odpolední energie. Obsažené jednoduché cukry totiž nedodají po ránu potřebnou energii na celé dopoledne. A co tedy snídat? Skvělými variantami jsou neslazené ovesné kaše, celozrnný chléb s míchanými vejci nebo s hummusem a zeleninovou oblohou.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/breakfast-foods-to-avoid