Hodně lidí využívá mrazák, aby se jim nezkazilo jídlo. Většinou jde o skvělou metodu, ale nemůžete zmrazit úplně všechno. Některým potravinám to vážně nesvědčí. Nejen, že po rozmrazení nebudou dobré, ale také ztratí své vitamíny, minerály a živiny. Proto se mrkneme na 10 typů potravin, které byste neměli dávat do mrazáku. Vůbec jim to totiž nesvědčí.
Listová zelenina a vodnaté ovoce
Tato zelenina obsahuje hodně vody. Ta se logicky po zmrazení změní v led, poškodí buněčné stěny zeleniny a po rozmrazení bude mít velmi kašovitou strukturu. To samé platí také pro vodnaté ovoce, jako je meloun, jahody nebo hroznové víno. Jejich pevná struktura se v mrazáku úplně zničí.
Brambory a mléčné produkty
Brambory patří mezi další druhy potravin, které obsahují hodně vody a škrobu. Škrob způsobí, že budou po rozmrazení tmavé a jejich konzistence vás nepotěší. Mléko, smetana, jogurty nebo měkké sýry se v mrazáku oddělí. Vytvoří se v nich led, který oddělí tuk od vody a způsobí jejich zkázu.
Vejce a bylinky
Syrová ani vařená vejce nejsou ideální do mrazáku. Jejich textura po rozmrazení bude velmi gumová a chuť vás také nepotěší. Bylinky, jako je bazalka, petržel nebo koriandr se do mrazáku také nehodí. Velmi rychle ztratí svou čerstvost, vitamíny i chuť. Po rozmrazení vám z nich nezůstane prakticky nic.
Těstoviny, rýže a káva
Vařené těstoviny ztrácí v mrazáku strukturu a po rozmrazení budou působit jako nechutná kaše. Jestli je chcete zmrazit, nesmíte je úplně uvařit. Káva (bez ohledu na podobu) nepatří do mrazáku, protože má jednu zásadní vlastnost. Absorbuje všechnu vlhkost a pachy, takže vám po rozmrazení nebude chutnat.
Krémové omáčky, polévky a pečivo s náplní
Máte-li v omáčce smetanu nebo jogurt, do mrazáku nepatří ze stejného důvodu jako mléčné výrobky. Pečivo s náplní (plněné krémem, pudinkem nebo ovocem) ztratí v mrazáku strukturu a náplň ho po rozmrazení hodně rozmáčí. Takže ani tyto pochoutky neukládejte do mrazáku.
Zdroj: https://www.marthastewart.com/1538121/foods-that-should-never-be-frozen