Stravování, Zdraví

Lidé kvůli ní pláčou, přesto je nejlepším parťákem do sychravých dnů. Cibule vyléčí nejednu nemoc

Cibule je jedním z prvních druhů zeleniny, která se zmiňuje jako tradiční lidový lék na nachlazení. Sirup z nakrájené cibule, pokrytý medem a odložený na několik dní, byl a stále je skvělým lékem proti kašli. Cibulové obklady se dodnes používají v případech bronchitidy a jiných plicních onemocnění.

Intenzivní vůně cibule

Síra je zodpovědná za charakteristickou vůni cibule, která je mezi zeleninou nejbohatší na obsah tohoto prvku. Díky němu se v našem těle vytváří teplo, které proniká do plic a podporuje hojení. Pocení a pobyt v posteli po několik dní nám vrátí zdraví rychleji než kterýkoli jiný lék. Síra je především důležitým stavebním kamenem osteoartikulárního systému. Regeneruje kloubní chrupavku a je součástí synoviální tekutiny.

Doporučený článek:  5 důvodů, proč je zdravé spát na levém boku

Cibule při řezání dráždí nos, vytlačuje slzy, ale také stimuluje naši životní energii. Má pozitivní vliv na oběhový systém, snižuje cholesterol a triglyceridy. Cibule také snižuje riziko krevních sraženin, čistí tělo, protože pomáhá zbavit se těžkých kovů a parazitů. Je neocenitelnou podporou v procesu metabolismu bílkovin a aminokyselin.

Zdroj obrázku: Freepik

Cibule – povinná ve stravě

Cibule zahrnutá ve stravě inhibuje vývoj virů, kvasinek a jiných patogenních organismů, jejichž kolonie se často množí kvůli špatně vyvážené stravě. Existuje několik odrůd cibule, ale nejoblíbenější je žlutá a červená cibule. Červená cibule se od žluté mírně liší. Je však sladší, obsahuje více jednoduchých cukrů a její krájení obvykle nezpůsobuje slzy. Je to proto, že obsahuje mnohem méně enzymů, které produkují dráždivé výpary. Červená odrůda je ideální do salátů.

Doporučený článek:  Tinkturu z rozmarýnu si připravíme v pohodlí domova. Podpoří imunitu a krevní oběh

Stejně jako jiná cibulová zelenina, například česnek nebo pórek, neztrácí své léčivé vlastnosti během tepelného zpracování ani cibule. Vařená, pečená, smažená, zalitá medem nebo posypaná cukrem podpoří tělo v boji proti nachlazení a zánětům. Stojí za to sáhnout po cibuli už jen kvůli obsaženým vitaminům. Například vitamínu C a vitamínům skupiny B včetně vitamínu PP. Kromě síry v ní najdeme také množství jiných minerálů jako draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, mangan a sodík.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Niacin, https://www.researchgate.net/figure/Pallet-bins-receiving-onions-following-the-heat-treatment_fig3_43261910, https://www.thespruceeats.com/uses-for-different-onion-types-4008831, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12410539/, https://www.researchgate.net/publication/264008493_Sulfur_as_a_Signaling_Nutrient_Through_Hydrogen_Sulfide, https://www.researchgate.net/publication/305073886_Influence_of_Sulfur_Fertilization_on_the_Antioxidant_Activities_of_Onion_Juices_Prepared_by_Thermal_Treatment, https://www.vedantu.com/question-answer/the-cause-of-special-flavor-in-onion-and-garlic-class-12-biology-cbse-5f9c888501044e34ce245585, https://317holistichealth.com/2018/07/30/traditional-home-and-folk-remedy-onions/, https://spiceworldinc.com/health/10-health-benefits-of-onions/