Rady a tipy, Zdraví

Bramborová šťáva prospěje tělu a podpoří růst vlasů

Jen obtížně si představíme tradiční kuchyni bez brambor. Dají se vařit, restovat i péct. Brambory ale mohou také pomoci s některými nemocemi. V takovém případě se doporučuje pít šťávu z nich. Šťáva ze syrových brambor je zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu C a vitamínu E. Kromě toho se v ní nachází vápník, draslík, železo, fosfor, hořčík a zinek. Má také protizánětlivé vlastnosti.

Prospívá proti mnoha chorobám

Bramborová šťáva je prospěšná při vnitřním i vnějším užívání. Podporuje práci imunitního systému, snižuje zátěž kardiovaskulárního systému, uvolňuje napětí cév a tepen a snižuje krevní tlak. Zklidňuje gastrointestinální potíže a plynatost, tiší bolest spojenou s žaludečními vředy a zlepšuje přirozené detoxikační procesy těla. Podporuje množení prospěšných bakterií v trávicím traktu.

Doporučený článek:  Mladší a zářivější pokožku můžete mít i vy díky tajné ingredienci. Kysané zelí není pouze k jídlu

Může zabránit vzniku rakoviny, chrání před tvorbou ledvinových kamenů a používá se při zánětech a bolestech kloubů. Při vnějším užití redukuje stařecké skvrny a vrásky, hydratuje pokožku a sjednocuje její tón. Vlasům poskytuje výživu, posílení a hydrataci, navíc zabraňuje tvorbě lupů. Bramborová šťáva také stimuluje růst vlasů.

Zdroj obrázku: Freepik

Bramborová šťáva není pro každého

Pozor by si na bramborovou šťávu ale měli dát pacienti trpící cukrovkou nebo sníženou kyselostí žaludku. Nadměrná spotřeba může vyvolat nevolnost, zvracení, průjem a horečku. Na přípravu šťávy budete potřebovat kvalitní syrové brambory (mohou být loupané i se slupkou, ale dobře vydrhnuté) a vodu. Tři brambory vystačí na jednu sklenici vody.

Doporučený článek:  Správný způsob praní udrží povlečení roky krásné

Brambory nakrájejte na menší kousky a promíchejte s vodou. Nechte chvíli odstát a sceďte. Můžete použít i odšťavňovač, v takovém případě nemusíte přidávat vodu. Třetí možností je brambory nastrouhat a vymačkat z nich tekutinu, jako například při přípravě bramboráků. Šťáva se dá dochutit medem, citronem nebo bazalkou, případně přidat do ovocného džusu. Konzumujte nejdéle 20 minut od přípravy.

Zdroj: https://food.ndtv.com/food-drinks/skin-diet-drink-this-potato-juice-for-glowing-and-nourished-skin-2092412, https://www.wikihow.com/Juice-a-Potato, https://food.ndtv.com/beauty/natural-haircare-use-potato-juice-to-grow-long-and-lustrous-locks-1957005, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9823805/, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-potatoes