Stravování

Jarní květy ozdobí talíř a dodají jídlu netradiční charakter

Možná pěstujete na své zahradě mnoho rostlin, které z hloubi srdce milujete. Existují ovšem i jedlé květiny, které se v současnosti často používají v gastronomii. Ve skutečnosti jich je velké množství, aniž bychom o tom věděli. O které se jedná a co si z nich můžeme připravit? Podívejme se do minulosti, ale také na vynikající recept, který můžete vyzkoušet!

Historie pojídání květin

Nebudete tomu věřit, ale květiny se jedly již před tisíci lety! Oblíbené byly zejména v Říme a Řecku. Ve vlastní kuchyni je můžete přidat do salátu, k masu, ale také do dezertů. První květiny, které můžete použít v kuchyni, rostou již na začátku jara – macešky. Snadno se pěstují, krásně vypadají a rostou velmi hustě. Stačí si vybrat pár kvítků a přidat je na talíř. Pokrm bude vypadat krásně a navíc také úžasně chutnat. Zároveň se nemusíte bát, že by přebily chuť ostatních komponentů na talíři, protože mají velmi jemnou chuť.

Doporučený článek:  Diabetici se musí v jídle krotit. Oblíbené ovoce si ale mohou dopřát i oni
Zdroj obrázku: Freepik

Použít můžete také fialky, které kvetou velmi brzy. Stejně jako macešky i fialky se velmi snadno pěstují a vypadají krásně. Počítejte ale s tím, že mají výraznou chuť. V klidu je můžete přidat do salátu, dezertů nebo zmrzliny, kde budou chutnat výborně. Aromatické květy černého bezu se také často používají. Musíte ale najít ty, které rostou daleko od silnic a průmyslových zón. Nyní se podíváme na jednoduchý květový sirup.

Bezový květový sirup

Na výrobu tohoto sirupu budete potřebovat 20 bezových květů, 2 litry vody, 2 kg cukru a šťávu z 5 citronů. Květy oddělte od stonků, spařte ve vroucí vodě a nechte asi 12 hodin přikryté. Poté můžete přidat cukr, zahřát natolik, aby se rozpustil, a přidat citron. Takto připravený sirup můžete během léta použít do limonády a během zimy jej snadno využijete na dochucení hřejivého čaje. Uvidíte, že si jej zamilují nejen dospělí, ale také děti, protože je příjemně sladký.

Zdroj: https://www.gardeners.com/how-to/edible-flowers/8078.html