Mastné kyseliny jsou pro lidské tělo velmi důležité. Jsou zdrojem energie a také díky nim se v našem těle tvoří buňky a tkáně. Esenciální nenasycené mastné kyseliny (EFA) jsou zvláštní kyseliny, které si bohužel lidské tělo neumí vytvořit samo. Proto je vhodné konzumovat potraviny, které je obsahují, a doplnit je tímto způsobem.
Mezi mastné kyseliny patří omega-3 nebo omega-6
Jedněmi z kyselin, které patří do této skupiny, jsou omega-3, které se vyznačují jedinečnými prospěšnými vlastnostmi. Konzumace právě omega-3 kyselin má pozitivní vliv například na fungování oběhového systému. Snižuje riziko infarktu nebo mrtvice, navíc pomáhá při kardiovaskulárních chorobách. Tyto kyseliny by měly doplňovat hlavně těhotné a kojící ženy, malým dětem může také chybět ve větším množství. Nervový systém a zrak se u plodu neustále vyvíjí, takže omega-3 kyseliny jsou potřeba ještě před narozením dítěte.
Mezi potraviny, které obsahují omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, patří například mořské ryby, které bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně. Losos, makrela, sleď nebo pstruh jsou ryby, které jsou chutné a pro naše tělo velmi zdravé. Kyseliny ale najdete také v olejích – olivovém, lněném nebo řepkovém.
Jestli chcete do těla dostat kyseliny, musíte potraviny správně připravit
Veškeré kyseliny budou svou funkci plnit pouze v případě, že je nebudete vystavovat nesprávné přípravě. Dlouhodobé smažení zničí potraviny, které kyseliny obsahují, a vašemu tělu nic nedají. Skupina těchto kyselin zahrnuje také omega-6 nebo omega-9. Je ale nutné si dávat pozor, kolik potravin s omega-6 sníme.
Pokud budete mít této kyseliny nadbytek, může se stát, že se objeví deprese nebo vznikne rakovina. Pokud budete chtít kyseliny doplňovat, myslete na to, že je nutné je doplňovat v poměru 1 díl omega-3 na 5 dílů omega-6. Správně zvolený jídelníček dodá tělu potřebné živiny a nemusíte si lámat hlavu s doplňky stravy.
Zdroj: https://kidshealth.org/en/parents/fatty-acids.html