Stravování

Domácí rajčatové pyré je mnohem chutnější. Připravit si ho můžeme do zásoby

Rajčatový protlak používáme k přípravě mnoha chutných pokrmů, například rajčatové polévky nebo jako základ pizzy. Rajčata jsou nejen chutná, ale také velmi zdravá součást našeho jídelníčku. Obsahují velké množství draslíku, který podporuje činnost srdce a snižuje krevní tlak. K přípravě pyré však potřebujeme správný druh rajčat.

Nejlepší rajčata na pyré

K přípravě opravdu dobrého rajčatového pyré potřebujete správný základ, a tím jsou rajčata. Ne všechny odrůdy jsou vhodné pro přípravu pyré. Nejlepší odrůdy rajčat na pyré jsou malinová, římská nebo švestková. Tyto odrůdy mají nejsladší chuť, jsou kompaktní a masité. Důležitý je také výběr správného plodu. Rajčata musí být pevná, zralá a dužnatá. Nejlepší jsou ta, která mají málo semen.

Doporučený článek:  Vánoční menu nemusí být náročné na trávení. Vyzkoušejte letos odlehčené pokrmy

Nikdy není na škodu mít v lednici láhev rajčatového protlaku. Můžete ji použít v mnoha receptech. Je hlavní složkou rajčatové polévky, špaget nebo aromatických omáček. Musíme se také zmínit o nejoblíbenějším způsobu použití rajčatového protlaku, kterým se potírá těsto na pizzu. Za zmínku jistě stojí zdravotní vlastnosti rajčat, která obsahují mnoho cenných minerálů včetně draslíku. Tento prvek pomáhá regulovat krevní tlak a předcházet onemocněním kardiovaskulárního systému.

Zdroj obrázku: Freepik

Připravte si pyré doma

Příprava pyré je velmi snadná a je lepší si ho připravit doma než kupovat v obchodě. Možná je to rychlejší způsob, ale rozhodně ne zdravější. Rajčatové pyré zakoupené v obchodě je plné chemických konzervantů, aromat a dalších látek, které našemu tělu neprospívají. Vyhrňte si tedy rukávy a pusťte se do výroby domácího rajčatového protlaku. Budete potřebovat pět kilogramů rajčat, jednu polévkovou lžíci soli a půl lžičky kyseliny citronové.

Doporučený článek:  Naučte se připravit ty nejlepší knedlíky. Jednoduché triky je posunou na novou úroveň

Rajčata důkladně omyjte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do velkého hrnce a přiveďte k varu. Když jsou úplně měkká, rozdrťte je pěchovadlem, snižte teplotu a vařte další hodinu. Přes hrnec dejte síto a rajčata do něj přendejte a přetřete je do menší mísy. Vzniklé pyré vařte dvě hodiny a osolte. Mezitím si připravte čtyři velké sklenice, do každé přidejte trochu kyseliny citronové a zalijte uvařeným pyré. V chladničce můžete skladovat až měsíc.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-make-tomato-puree/