Zdraví

Chia semínka podporují metabolismus, dodají sílu a energii

Chia semínka se v posledních letech stala opravdovým hitem a superpotravinou, o které mluví každý výživový poradce. Vypadají sice jen jako malá semínka, ale jsou plná vitamínů, minerálů a omega-3 mastných kyselin, takže se z nich stala nejmocnější potravina na světě. Víte, odkud tato surovina pochází, kdo ji objevil a proč byste ji měli začlenit do svého jídelníčku?

Poklad Aztéků a Mayů, který jsme objevili až v současnosti

Chia semínka pochází původem z jižního Mexika a severní Guatemaly a jedná se o semena španělské šalvěje. Před mnoha lety je objevili Aztékové a Mayové, kteří v této oblasti žili a zjistili, že tato malá semínka mohou znatelně pomoci jejich zdraví. Považovali je za symbol síly, a proto je konzumovali aztéčtí válečníci před bojem. Nakonec se semínka stala i obětinou pro bohy, což byl důvod pro zákaz jejich konzumace. To už ale nyní neplatí a můžeme si užívat jejich vlastností.

Doporučený článek:  Kouř z bobkových listů zlepšuje náladu a odbourává stres

Chia semínka jsou nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin. Obsahují také vitamíny E, B1, B3 a minerály jako vápník, hořčík, železo, hořčík, měď nebo zinek. Díky tomu jsou skutečnou superpotravinou a není žádným překvapením, že se stala populární po celém světě. Navíc obsahují také hodně vlákniny. Díky tomu stimulují trávicí trakt a zrychlují práci metabolismu. Všechno jsou to cenné vlastnosti, které byste neměli podceňovat.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak semínka konzumovat?

Chia semínka můžete v kuchyni využít na mnoho způsobů. Mají velmi jemnou chuť, díky čemuž je můžete přidat do mnoha pokrmů i dezertů. Stejně jako další semena v kontaktu s vodou nabobtnají a získáte hustou hmotu, která se dokonale hodí do dezertů, koktejlů a pudinků. Suché je můžete přidat do salátů, palačinek, koláčů, řízků nebo chleba.

Doporučený článek:  Chrápání může mít více příčin i důsledků

Hodně lidí spoléhá na tuto surovinu při hubnutí, protože dokážou dobře zahnat hlad a sníte díky nim méně jídla. Navíc jsou velmi zdravá, takže s nimi rozhodně neuděláte chybu. Neměli byste to s nimi ovšem přehánět kvůli vysokému obsahu vlákniny, protože byste mohli mít zažívací problémy. V menším množství si je ale můžete vychutnávat klidně několikrát do týdne.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chia-seeds, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/291334, https://www.foodnetwork.com/healthyeats/healthy-tips/2019/07/benefits-chia-seeds, https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds