Zajímavosti

Černá špička banánů stále vyvolává obavy. Vědci uvádí všechny mýty na pravou míru

Černá špička banánů už léta vyvolává diskuze jak mezi laickou veřejností, tak mezi odborníky. Někdo říká, že je zdrojem mnoha vážných nemocí nebo škůdců, zejména červů a pavouků, jiní se této teorii smějí a z varování si nic nedělají. Kde je ale pravda a je skutečně bezpečné, či naopak nebezpečné černé špičky banánů jíst?

Proč fámy vznikly?

Fámy o škodlivosti banánové špičky vděčí za své rozšíření po světě prvokovi, který se skrývá pod názvem Giardia lamblia. Způsobuje poměrně časté onemocnění trávicího systému – giardiázu. Larvy těchto pro nás nebezpečných parazitů mohou přežívat dlouhou dobu ve vodě. Riziko kontaminace tedy hrozí, když se ovoce dostane do kontaktu s infikovaným trusem nebo vodou. Banány jsou však chráněné silnou slupkou. Pokud si před konzumací umyjete ruce, je bezpečné je jíst.

Mnoho lidí věří, že v černé banánové špičce se nacházejí pavouci nebo jejich larvy, což v mnoha lidech vyvolává opravdové obavy. Tato fáma se začala objevovat na základě četných fotografií na sociálních sítích, které zachycují banánové krabice s pavouky. Avšak pavouci, kteří žijí na banánovnících, nekladou vajíčka dovnitř plodů, takže nehrozí, že by se dostali dovnitř.

Zdroj obrázku: Freepik

Může být v banánech jed?

Jiní odpůrci konzumace banánových špiček věří, že v banánu, a zejména v černém konci, můžeme narazit na hadí jed. To také není možné, protože hadi se obvykle zakousnou jen do obětí, které následně hodlají sníst. Navíc bychom na slupce od banánu snadno rozpoznali dva otvory připomínající stopy zubů jedovatých plazů.

Pokud tedy stále tápete, kterou banánovou špičku odříznout, odpověď je zcela jednoduchá – nemusíte odřezávat žádnou. Nezapomeňte ale banánovou slupku před oloupáním a konzumací důkladně omýt a dodržovat i správnou hygienu rukou. To by ostatně mělo být pravidlem před každým jídlem.

Zdroj: https://spoonuniversity.com/lifestyle/black-thing-at-the-end-of-a-banana-and-is-it-safe-to-eat