Zdraví

Svěží dech i bez kartáčku: známé bylinky pomohou od zápachu z úst během chvíle

Měli jste někdy pocit, že se z vašich úst line nepříjemný zápach? Pokud po ruce nemáte zubní pastu, kartáček, nebo dokonce ústní vodu, můžete si poradit i jinak. Zkuste bylinky, které patří mezi první pomoc na osvěžení dechu. Nejvíce se používá rozmarýn, sáhnout ale můžete i po jiných bylinkách, které udělají stejnou službu.

Žvýkačky nebo ústní vody nejsou vždy vhodné

Jestli rádi žvýkáte, určitě víte, že je lepší používat žvýkačky bez cukru. I takové ale cukr obsahují, ústní vody jsou zase dělané na bázi alkoholu a mohou vysušit naši sliznici. K osvěžení je tak dobré sáhnout po něčem přírodním, jako jsou právě bylinky. U rozmarýnu můžete žvýkat větvičky nebo si z něj připravit osvěžující nálev, který pak můžete nosit v lahvičce s sebou.

Doporučený článek:  Rýžová voda nahradí ranní kávu i drahou kosmetiku. Získáte plno energie a zářivou krásu

Stačí zalít tři lžičky sušeného rozmarýnu 0,5 litrem vroucí vody. Poté nechte přikryté asi třicet minut, následně nálev sceďte a skladujte ho v chladu. Ústa si pak vyplachujte nálevem hlavně ráno a klidně i několikrát denně, pokud budete mít možnost. Kromě rozmarýnu ale můžete použít i další byliny. Mátu obsahuje většina zubních past nebo ústních vod. Můžete žvýkat její listy nebo si připravit olej z máty.

Zdroj obrázku: Freepik

Petržel nebo hřebíček se doporučuje jako první pomoc

Žvýkačky obsahují například eukalyptus, který vás zbaví zápachu z úst. Neutralizuje velké množství zápachu, přidává se také do zubních past. Hřebíček působí nejen proti bolesti zubů, ale také zničí nepříjemný zápach linoucí se z úst. Je to tradiční pomoc nejen na zápach, přidává se také do ústních vod.

Doporučený článek:  Mladší a zářivější pokožku můžete mít i vy díky tajné ingredienci. Kysané zelí není pouze k jídlu

Petrželku často najdete jako ozdobu na jídle, pokud se vydáte do restaurace. Má to svůj důvod – petržel obsahuje chlorofyl, který patří mezi ústní deodoranty a po jídle vám osvěží dech. Dobře funguje také levandule, která nejen krásně voní, ale také funguje jako osvěžovač dechu. Jestli jste často v kuchyni, určitě vám nechybí bazalka. Její lístky můžete jednoduše žvýkat a osvěžit si tak dech.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326120