Na ořechy se ve stravě často zapomíná. Přitom ořechy jsou plné zdravých tuků, vitaminů a dalších cenných látek, které podporují nejen koncentraci, ale také hubnutí. Navíc jejich konzumace snižuje riziko vzniku žlučových kamenů a také aterosklerózy. Někdy je ale nutné vědět, jestli si ořechy můžete vůbec dopřát.
Některé druhy ořechů jsou pro tělo těžko stravitelné
Pokud trpíte často na nadýmání, je dobré si dát pozor na vlašské ořechy. Ty obsahují fytát a třísloviny, které jsou pro lidské tělo hůře stravitelné. Mohou tak zhoršit váš stav, pokud trpíte plynatostí. Ořechy si ale můžete přes noc namočit do vody a poté opláchnout, než je budete jíst. Zvýšíte tím jejich nutriční hodnotu.
Pro játra je zase nebezpečné jíst ořechy, které máte delší dobu uschované. Mohou žluknout a vytvořit se na nich plísně, které jsou pro játra toxické. Bohužel je nepoznáte pouhým pohledem, o to lepší bude jíst jen čerstvé ořechy nebo je uchovávat tak, aby byly v dobře uzavřené nádobě.
Pozor by si měli dát lidé s alergiemi
U některých lidí, kteří mají alergii na pyl z rostlin nebo i plodin, může po konzumaci ořechů dojít k alergii, kterou poznáte stejně jako ty ostatní – kýchání, rýma, mohou se objevit také otoky. Je dobré tak konzumovat ořechy s rozumem nebo nejdříve vyzkoušet, jestli vám daný druh nebude vadit. Stačí přitom být alergický pouze na jednu látku a ořechy mohou alergickou reakci spustit.
Příznaky alergie se ovšem mohou zhoršit nejen jezením ořechů, ale také cvičením, které neudýcháte, alkoholem nebo užívanými léky. Ty mohou obsahovat nebezpečné látky, které zhorší zdravotní stav. Ořechy si ale dopřávejte pravidelně, pokud nemáte žádné zdravotní komplikace. Doporučují se místo sladkostí, vybrat si můžete z mnoha druhů – nejčastěji to jsou mandle následované vlašskými nebo lískovými oříšky.
Zdroj: https://www.brainfutures.org/blog/which-nuts-are-best-for-brain-health/