Krása, Zdraví

Suché, lámavé nebo křehké nehty jsou voláním o pomoc. Tělu chybí zásadní živiny

Nehty obvykle příliš nezkoumáme. Pravdou je, že nám mohou říct hodně o zdraví. Na nehtech můžete pozorovat nejrůznější abnormality, které jsou signálem pro banální i závažnější onemocnění. Pozornost byste měli věnovat netradičnímu vzhledu, barvě i poškození svých nehtů. Jak podle nehtů rozpoznat, co vše tělu chybí?

Suché, křehké a lámavé nehty

Většina nedokonalostí nehtů pochází ze špatné stravy a nedostatku některého prvku. Musíte jen zjistit, o který se jedná. Suché a lámavé nehty naznačují, že vám chybí omega-3 a omega-6 mastné kyseliny nebo vitamín A, přičemž všechny tři prvky můžete doplnit vhodnou stravou. Do jídelníčku zařaďte více ryb, okurky, melouny, hroznové víno a dostatek vody.

Doporučený článek:  Stačí nastříkat a vlasy přestanou elektrizovat. Účes zůstane i pod čepicí vždy perfektní

Křehké a lámavé nehty způsobuje nedostatek prvků, jako je biotin, zinek a železo. V tomto případě můžete využít doplňky stravy, které vám dodají všechny potřebné minerály v těle. Vaše nehty se během chvilky dostanou do mnohem lepší kondice a budou nádherné. Navíc se nebudou lámat a podpoříte i zdraví pokožky a vlasů.

Zdroj obrázku: Freepik

Měkké nehty

Slabé, měkké nebo prohýbající se nehty jsou znakem nedostatku bílkovin. Hlavní příčinou jsou aminokyseliny, síra nebo měď, které jsou pro tělo nesmírně důležité. Stejně jako u předchozích případů se můžete spolehnout na vhodné doplňky stravy, anebo si najít potraviny, které tyto prvky obsahují, a zařadit jich více do každodenního jídelníčku.

Doporučený článek:  Málokterá zelenina nabídne to, co květák. Díky jednoduchému triku bude vaření s ním radost

Bílé fleky na nehtech

Nejčastějším problémem jsou bílé fleky, které se objevují na lůžku nehtů. Způsobuje je nedostatek selenu a zinku v těle. I tento problém můžete vyřešit úpravou svého jídelníčku. Přidejte na jídelníček luštěniny, ořechy, celozrnné produkty a další potraviny. Uvidíte, že vaše nehty budou za pár týdnů znovu zdravé a krásné. Anebo si nakupte doplňky stravy se zinkem a selenem. V každém případě musíte zvýšit příjem těchto prvků, jinak se problémů nezbavíte.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/white-spots-on-nails, https://www.hmpgloballearningnetwork.com/site/podiatry/when-vitamin-and-nutritional-deficiencies-cause-skin-and-nail-changes, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-what-causes-brittle-nails, https://www.healthline.com/health/nail-abnormalities-2, https://www.learnskin.com/articles/nutritional-deficiencies-and-nail-diseases