Domov

Naškrobené závěsy a ubrusy dodají domovu skutečnou noblesu. Domácí škrob si snadno připravíte

Škrob je v našich končinách dobře známý už mnoho let. Používá se především ke škrobení lůžkovin, záclon a ubrusů a chrání je před množením bakterií, i když v minulosti se používal i na spodní prádlo a svrchní oděvy. Je užitečný také v kosmetice, zdravotnictví, papírenství a slévárenství. Jak si škrob vyrobit doma a jak jej používat?

Co je to škrob?

Škrob není nic jiného než převařená voda s rostlinným škrobem, nejčastěji bramborovým. Proces výroby je poněkud zdlouhavý a výsledný produkt má podobu rosolovité, hutné a lepkavé hmoty. Nejoblíbenějším a nejjednodušším způsobem použití škrobu je namáčení čerstvě vyprané látky v roztoku a odstředění na nízké otáčky. Lze ho ale nasypat přímo do zásuvky na aviváž nebo do bubnu pračky během máchání.

Doporučený článek:  Pozor na zbytky jídla ve dřezu, přilákat mohou odporné chlupaté mušky

Pokud si chceme vyrobit škrob na ložní prádlo, stačí přidat dvě nebo tři lžíce bramborového škrobu do sklenice studené vody, promíchat a zalít litrem vroucí vody. Metoda je ale vhodná jen na bavlnu nebo len. Závěsy a ubrusy lze naškrobit bramborovým škrobem zalitým studenou vodou. Látky nechte chvíli namočené, poté je nechte uschnout a vyžehlete.

Zdroj obrázku: Freepik

Škrob z cukru, rýže a kukuřice

Na tylové látky se doporučuje cukrový škrob. Vyrábí se tak, že se voda smíchá s cukrem ve stejném poměru a za stálého míchání se vaří. Na bavlněné a lněné závěsy lze použít rýžový škrob, který se vyrábí uvařením a scezením několika lžic rýže. Výsledkem je zakalená voda, která se smíchá s čistou vodou v poměru 1 : 3.

Doporučený článek:  Zima přináší změny do šatníku i domácnosti

Škrob ve spreji usnadní žehlení látek a oděvů. V obchodech najdeme několik typů, ale samozřejmě si ho můžeme vyrobit i sami doma z kukuřičného škrobu. Tři lžičky přidejte do dvou sklenic vlažné vody a vše důkladně protřepejte, aby se prášek rozpustil. Voda nesmí být horká, jinak škrob příliš zhoustne. Přelijte do rozprašovače a můžete začít se škrobením. Na trhu existuje také bělicí škrob v prášku, díky kterému si látky zachovají zářivě bílou barvu.

Zdroj: https://www.brighthub.com/environment/green-living/articles/104910/