Zázvor je zázračná rostlina, po které mnozí saháme bohužel pouze na podzim a v zimě během chřipkového období. Je to však produkt, který se vyplatí využívat nejen do čaje, ale také například jako koření při vaření. Zázvor má protizánětlivé, antivirové a antibakteriální účinky, proto je skvělý v boji proti různým chorobám.
Použití zázvoru
Nejznámější využití zázvoru je bezesporu jako čaj. Připravuje se hlavně z čerstvého kořene, který je důležité umýt nebo oloupat. Je třeba si uvědomit, že zázvor při vysokých teplotách ztrácí mnoho cenných sloučenin a vitamínů, takže je nejlepší zázvor přidat do trochu zchladlé vody a následně šálek zakrýt malým talířem nebo podšálkem.
Dalším známým nápojem ze zázvoru je takzvané zlaté mléko. Je to směs vytvořená z mléka, zázvoru, kurkumy, skořice, hřebíčku, pepře, kardamomu a kokosového oleje nebo másla. Další variantou, která se velmi často používá, je voda s citronem a zázvorem, které se přezdívá lektvar hubnutí, protože urychluje metabolismus a čistí tělo od toxinů. Kořen se také konzumuje ve formě sirupů, tinktur nebo jako složka ve šťávách.
Zázvor není pro každého
Přestože zázvor má mnoho pozitivních vlastností pro zdraví, není vhodný pro každého. Zázvor by se neměl kombinovat s léky, přesněji s betablokátory, antikoagulanciy, kyselinou acetylsalicylovou a inzulínem. Zázvor také není vhodný pro lidi, kteří trpí chorobami žaludku, může dráždit sliznici trávicího traktu a zhoršit současný stav.
Pro těhotné ženy zase může být spásou pro ranní nevolnost, ale zároveň často způsobuje podráždění žaludku. Ani během kojení se zázvor nedoporučuje, protože výrazně ovlivňuje chuť mléka. Všeho moc škodí a tak je to i se zázvorem. Mělo by se konzumovat maximálně 4–5 gramů zázvoru denně. Nadměrná konzumace může vést k bolesti hlavy a závratím, průjmu, bolesti žaludku, bušení srdce a nadýmání.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-ginger