Zajímavosti, Zdraví

Kurkuma dodá jídlu orientální chuť a vůni, má pozitivní účinky na tělo

Kurkuma neboli indický šafrán je oblíbené koření hojně používané v asijské kuchyni. Našla si ale cestu také do tuzemských jídelníčků a kromě zajímavé chutě a překrásné barvy má také mnoho zdravotních výhod, v lidovém léčitelství se používá pro své antivirové, antibakteriální a antifungicidní účinky. S jakými obtížemi si kurkuma poradí a jak ji užívat?

Kurkuma – zlato z Indie

Koření se silnou kořenitou chutí a vůní je původem z Indie, ale dnes se pěstuje také v Číně, na Jamajce nebo v Peru. Koření se získává z oddenku kurkumovníku a obsahuje éterické oleje s látkami, jako jsou sabinen, felandren a barvivo kurkumin. Používá se do směsi kari, skvěle se doplňuje s rýží nebo luštěninami. V asijské kuchyni se kurkuma používá k barvení pekárenských výrobků nebo dezertů. Mimo kuchyňské účely je hojně užívána v lidovém léčitelství.

Doporučený článek:  Banánovou slupku můžeme přidat do koktejlů, omáček nebo dezertů

Pro posílení mozku a nervové soustavy

Obsažená látka kurkumin je významná svými protizánětlivými vlastnostmi, pomáhá stimulovat imunitní systém, ale posiluje také paměť. Obdobně jako další látka tumeron, která podporuje množení nervových buněk a zlepšuje jejich fungování. Kurkuma se proto doporučuje po kraniocerebrálních úrazech nebo mozkových příhodách i proti Alzheimerově chorobě. Poslední výzkumy se k tomu zaměřují na použití kurkuminu jako léku na tuto nevyléčitelnou chorobu.

Zdroj obrázku: Freepik

Při nachlazení i pro zlepšení trávicí soustavy

Pro své analgetické a antivirové účinky se užívá při nachlazení nebo chřipce. Do litru vody se přidá špetka kurkumy, svaří se spolu s 2 kuličkami pepře a nakrájeným citronem. Pije se spolu s medem alespoň dvakrát denně. Další možností je smíchat med s kurkumou, pepřem a medem, protože nápoj posiluje imunitu, regeneruje organismus a zrychluje metabolismus.

Doporučený článek:  Jídelníček pro zdravé oči: nechybí na něm ryby, ořechy, semena ani zelenina

Preventivně proti rakovině a pro ochranu srdce

Léčí také potíže trávicí soustavy, protože stimuluje sekreci gastrinu a pankreatických enzymů. Pití vody se špetkou kurkumy, pepřem a citronovou šťávou zrychluje spalování, což ocení lidé na dietě. Kurkuma však působí preventivně i při rakovině, brzdí rozvoj inzulinové rezistence a podle posledních výzkumů má schopnost regenerovat srdeční tkáň a chránit srdce před vážným onemocněním.

Zdroj: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/turmeric-benefits, https://www.pbs.org/food/the-history-kitchen/turmeric-history/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, https://health.clevelandclinic.org/turmeric-health-benefits/, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/expert-answers/curcumin/faq-20057858