Rady a tipy

Většina lidí lije do dřezu zlato a neví o tom. Voda z těstovin není žádný odpad

Scezení těstovin je věc, kterou zvládne každý. Věděli jste ale, že těstovinovou vodu můžete použít ještě jinak a je velká škoda, když ji zbytečně vyléváte do dřezu? Ukážeme vám, jak takovou vodu využít například na rostliny. Určitě tím potěšíte nejen sebe, ale také své přátele, kterým můžete tento trik poradit.

Těstoviny patří mezi tekuté zlato

Těstoviny jsou velmi oblíbenou přílohou. Můžete si je nejen klasicky uvařit v hrnci, ale také zapéct se spoustou zeleniny nebo kuřecím masem. Nejen v České republice je najdete snad v každé restauraci a pravidelně si je lidé dávají také doma. Jak ale připravit těstoviny, aby byly opravdu chutné a skvěle uvařené? Ukážeme vám chyby, které možná děláte i vy.

Doporučený článek:  Připálit žehličku je snadné. Doma najdete prostředky, díky kterým bude znovu dokonale čistá

Vodu z těstovin byste totiž neměli nikdy vylévat. Určitě to tak děláte zcela automaticky, používá se k tomu většinou cedník. Drahocenná voda ale může ještě posloužit, proto se vyplatí ji sbírat. Vodu totiž můžete použít nejen jako hnojivo pro pokojové rostliny, protože obsahuje škrob a další minerály, ale také jako základ do různých druhů omáček. Budou hustší a krémovější, samozřejmostí je i výraznější chuť.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak vodu z těstovin neztratit?

K tomu, aby byla omáčka hustá a krémová, postačí několik lžic vody po uvaření těstovin. Obvykle se k tomu používá máslo, ale kuchaři vědí, jak nejlépe docílit lahodné chuti omáčky, která bude v kombinaci s masem dokonalá. Tekuté zlato, jak této vodě s oblibou říkají, má spoustu živin, které obohatí chuť pokrmů.

Doporučený článek:  Ze zázvoru lze připravit domácí olej, peeling nebo zábal

Jak ale scedit těstoviny, aby vám voda zůstala? Můžete si několik hrnečků odebrat přímo z hrnce ještě předtím, než těstoviny samotné slijete. Můžete je také vyjmout děrovanou lžící nebo jednoduše vzít sítko, těstoviny do něj nalít, ale pod sítko vložit další hrnec, ve kterém můžete vodu i nějakou dobu nechat. Co se týče vody jako hnojiva, nezapomínejte na to, že voda by neměla být slaná, a používejte ji pouze odstátou při pokojové teplotě.

Zdroj: https://www.bonappetit.com/story/save-your-pasta-water