Stravování, Zdraví

Vejce jsou studnicí vitaminů a antioxidantů. Oblíbený způsob přípravy jejich potenciál zničí

V minulosti se věřilo, že jsou vajíčka nezdravá, protože zvyšují cholesterol. V posledních letech je mnohem více lidí oceňuje pro jejich nutriční hodnotu. Stále ale platí, že je musíte připravit správným způsobem, abyste z nich mohli co nejvíce těžit. Bohužel jeden z nejoblíbenějších typů přípravy je také nejhorším, který můžete zvolit. Přijdete totiž o cenné vlastnosti, které jinak vajíčky můžete poskytnout svému tělu. Podívejte se, jak byste rozhodně vejce připravovat neměli.

Co vejce obsahují?

Mnoho lidí má rádo vejce hlavně ke snídani. Připravit je můžete na mnoho způsobů. Každý z nich je chutný, ale ne všechny jsou doopravdy výživné. Odborníci tvrdí, že můžete jíst vajíčka každé 2–3 dny. Každý den byste je jíst neměli, protože jsou poměrně tučná. Obsahují mnoho aminokyselin a antioxidantů, ale také vitamíny A, D, E, B a K, draslík, železo, fosfor, síru, vápník, měď, jód a mangan. Díky tomu byste je neměli ze stravy zcela vylučovat.

Doporučený článek:  Jsou plná vitaminů a vlákniny, ne každému ale skutečně prospějí. Jablka mohou překvapivě ublížit
Zdroj obrázku: Freepik

Nejhorší způsob, jak můžete vejce připravit

Smažená vajíčka jsou velmi oblíbená. Míchaná vejce jsou ale zároveň podle odborníků špatný nápad. Velké množství tuku a příliš vysoká teplota znamenají, že zdravé jídlo ztrácí své prospěšné vlastnosti. Jestli si stále chcete ke snídani vychutnat míchaná vejce, měli byste vyzkoušet jejich dušenou verzi bez přítomnosti oleje. Budou mnohem zdravější a zároveň stejně chutná, jak jste zvyklí.

Mnoho lidí místo oleje používá máslo, které obsahuje mnoho kalorií a nasycené tuky. Jednou za čas vám tato úprava zajisté neublíží, ale pravidelně byste vajíčka smažit rozhodně neměli, protože to může mít negativní vliv na vaše zdraví. Příliš mnoho nasycených tuků totiž podporuje zvýšení hladiny cholesterolu, aterosklerózu a kardiovaskulární onemocnění. Odborníci na výživu doporučují použití zdravějších tuků, například olivového oleje.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/eating-healthy-eggs