Když se řekne superpotravina, mnohým z nás naskočí přemrštěné ceny. Módní superzdravé potraviny ale mohou nahradit i produkty, které jsou k dostání za pár korun, a přesto obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Patří mezi ně pohanka, zelí, červená řepa a další.
Pohanka snižuje cholesterol
Pohanka je zdrojem vlákniny, bílkovin a vitamínů skupiny B. Obsahuje také kyselinu listovou, vápník, zinek, hořčík a železo. Pravidelná konzumace snižuje hladinu špatného cholesterolu a zlepšuje peristaltiku střev. Je přirozeně bezlepková a její glykemický index je extrémně nízký. Dá se použít jako příloha k hlavnímu chodu a může být i základem mnoha vydatných salátů.
Ovesné vločky mají velkou nutriční hodnotu. Jsou zdrojem vlákniny, proto podporují funkci střev a na dlouho zasytí. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a vitamíny C a E. Zařazením ovesných vloček do jídelníčku dodáme tělu nezbytné minerály, snížíme hladinu špatného cholesterolu a minimalizujeme riziko aterosklerózy. Můžeme je konzumovat například ve formě kaše nebo je využít při vaření dezertů – například lívanců.
Zelí má příznivý vliv na játra
Zelí lze podávat vařené, nakládané, dušené, syrové… Vždy ale bude mít cenné nutriční vlastnosti. Má antibakteriální, čisticí a antiseptické účinky. Bojuje proti vředům a působí blahodárně na játra. Navíc je extrémně nízkokalorické. Často podceňovaná mrkev je zdrojem cenných antioxidantů, podporuje zrak a metabolické procesy a bojuje s volnými radikály. Obsahuje vitamíny A, K a C a vitamíny ze skupiny B a také spoustu minerálů.
Řepa je výborným zdrojem minerálních látek a široké škály vitamínů. Pravidelná konzumace zlepšuje práci oběhového systému, posiluje imunitu a má pozitivní vliv na paměť a koncentraci. Dá se konzumovat syrová ve formě salátu, ale také z ní můžete uvařit boršč nebo zeleninový krém. Nejvíce živin obsahuje řepová šťáva.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/29-cheap-healthy-foods