Zdraví

Sůl během vaření můžeme nahradit bylinkami nebo kořením

Nikdo z nás si nedokáže představit vařit bez trochy soli. Díky ní je pokrm dobrý a vyniknou všechny chutě. Pokud to ale se solí budeme přehánět, mohou se objevit zdravotní problémy. Pro některé z nás tak bude lepší sůl nahradit jiným kořením nebo bylinkami. Které jsou vhodné a proč je pro nás sůl nezdravá?

Sůl najdete skoro v každém produktu

Dá se vůbec sůl nahradit? Pokud vejdete do obchodu, nenajdete snad jediný produkt, který by ji neobsahoval. Pro lidské zdraví je sice důležitá, ale pouze v omezeném množství. Jestli si budete soli dopřávat až moc, projeví se to nejen na vaší postavě. Jak tedy můžete sůl nahradit? Nejčastěji se v kuchyni využívá kuchyňská sůl. Existuje ale spousta jiných druhů soli, které můžete použít.

Doporučený článek:  Cigarety škodí nejen tělu. Podle britských vědců způsobují deprese a schizofrenii

Můžete vyzkoušet například himalájskou, mořskou nebo draselnou sůl. Všechny obsahují minerály, které jsou pro lidské zdraví vhodné. Je ale třeba myslet na to, že ačkoliv se jedná o jiné druhy soli, pořád musíte použít omezené množství. Soli totiž obsahují sodík, který může zdraví naopak poškodit. Čím je sůl zdravější, tím menší množství byste si měli dát.

Zdroj obrázku: Freepik

Nespoléhejte se pouze na sůl

Kromě soli můžete v kuchyni využívat také další koření a doplňky, kterými ji můžete nahradit. Pokud marinujete maso, na sůl můžete úplně zapomenout, protože skvěle poslouží například zázvor, česnek nebo pepř s křenem. Jsou to aromatická koření, která využijete nejen při přípravě masa. Někteří z nás přidávají do jídel například hořčici nebo lák z okurek. Je to sice možnost, ale tyto suroviny obsahují sodík.

Doporučený článek:  Nejen játra a žaludek. Nezdravý jídelníček dá zabrat i slinivce, důsledky mohou být katastrofické

Bylinky můžete používat podle libosti. Jestliže se obáváte toho, že přidáváte do pokrmů moc soli, můžete ji vynechat a místo toho kořenit například bazalkou, oreganem, majoránkou nebo rozmarýnem. Vyplatí se je přidávat až na samotném talíři, protože jejich zpracováním se může ztratit jejich chuť a také vlastnosti, které jsou cenné pro naše zdraví.

Zdroj: https://health.ri.gov/healthrisks/salt/, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/sodium/art-20045479, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/, https://www.healthline.com/nutrition/salt-alternatives, https://www.medicalnewstoday.com/articles/healthy-herbs-and-spices