Nikdo z nás si nedokáže představit vařit bez trochy soli. Díky ní je pokrm dobrý a vyniknou všechny chutě. Pokud to ale se solí budeme přehánět, mohou se objevit zdravotní problémy. Pro některé z nás tak bude lepší sůl nahradit jiným kořením nebo bylinkami. Které jsou vhodné a proč je pro nás sůl nezdravá?
Sůl najdete skoro v každém produktu
Dá se vůbec sůl nahradit? Pokud vejdete do obchodu, nenajdete snad jediný produkt, který by ji neobsahoval. Pro lidské zdraví je sice důležitá, ale pouze v omezeném množství. Jestli si budete soli dopřávat až moc, projeví se to nejen na vaší postavě. Jak tedy můžete sůl nahradit? Nejčastěji se v kuchyni využívá kuchyňská sůl. Existuje ale spousta jiných druhů soli, které můžete použít.
Můžete vyzkoušet například himalájskou, mořskou nebo draselnou sůl. Všechny obsahují minerály, které jsou pro lidské zdraví vhodné. Je ale třeba myslet na to, že ačkoliv se jedná o jiné druhy soli, pořád musíte použít omezené množství. Soli totiž obsahují sodík, který může zdraví naopak poškodit. Čím je sůl zdravější, tím menší množství byste si měli dát.
Nespoléhejte se pouze na sůl
Kromě soli můžete v kuchyni využívat také další koření a doplňky, kterými ji můžete nahradit. Pokud marinujete maso, na sůl můžete úplně zapomenout, protože skvěle poslouží například zázvor, česnek nebo pepř s křenem. Jsou to aromatická koření, která využijete nejen při přípravě masa. Někteří z nás přidávají do jídel například hořčici nebo lák z okurek. Je to sice možnost, ale tyto suroviny obsahují sodík.
Bylinky můžete používat podle libosti. Jestliže se obáváte toho, že přidáváte do pokrmů moc soli, můžete ji vynechat a místo toho kořenit například bazalkou, oreganem, majoránkou nebo rozmarýnem. Vyplatí se je přidávat až na samotném talíři, protože jejich zpracováním se může ztratit jejich chuť a také vlastnosti, které jsou cenné pro naše zdraví.
Zdroj: https://health.ri.gov/healthrisks/salt/, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/sodium/art-20045479, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/, https://www.healthline.com/nutrition/salt-alternatives, https://www.medicalnewstoday.com/articles/healthy-herbs-and-spices