Stravování

Okolo sýru koluje mnoho mýtů, které ho zbytečně zařazují mezi zakázané potraviny

Sýr v kuchyni patří mezi nejoblíbenější ingredience. Nejen že jsou sýry skvělým zdrojem vápníku a bílkovin, ale obsahují také vysoký obsah nasycených tuků a soli. Součástí každodenní stravy by mělo být 90 gramů mléčných výrobků, včetně sýra. Stále však mezi lidmi kolují mýty, které sýr „znesvěcují“. Jaké?

1. MÝTUS: Sýru bychom se měli úplně vzdát

Nemusíte sýr ze své stravy vynechávat, ale pokud máte vysoký cholesterol nebo krevní tlak, konzumujte sýry s vysokým obsahem tuku střídmě. Nezapomínejte také na to, že 30 g porce sýra poskytuje sedm procent vašich denních kalorií a v porci čedaru může být více soli než v balíčku chipsů.

Doporučený článek:  Brambory jsou pro diabetiky zapovězené. V jedné formě si je přesto mohou dopřát i oni

2. MÝTUS: Sýr se sníženým obsahem tuku je nesmysl

Je běžnou mylnou představou, že snížený obsah tuku se rovná horší chuť. Experimentujte s různými značkami a najděte tu, která vám zachutná.

Zdroj obrázku: Freepik

3. MÝTUS: Potřebuji sýr, abych udržel své kosti silné

Sýr je dobrým zdrojem vápníku, přičemž již 30g dávka čedaru poskytuje více než čtvrtinu denního příjmu. Jiné mléčné výrobky, jako je jogurt a mléko, jsou však pro kosti stejně dobré a mají mnohem nižší obsah tuku a solí. Sýr také obsahuje malé množství vitaminu D, který nám pomáhá vstřebávat vápník z potravy. Nízkotučné mléčné výrobky, jako je polotučné mléko, neobsahují tolik vitaminu D jako sýr s plnotučným tukem, ale stejně jsou nejlepšími zdroji vejce či mastné ryby.

Doporučený článek:  Květák lze připravit na mnoho skvělých způsobů. Při pravidelné konzumaci dokáže předejít rakovině

4. MÝTUS: Kozí sýr je lepší než kravský

Měkký kozí sýr obsahuje asi 26 g tuku na 100 g a asi tolik soli jako hermelín. Kozí sýr je doporučován obzvláště jedincům, kteří trpí na nesnášenlivost laktózy, kterou vyvolávají primárně výrobky z kravského mléka.

5. MÝTUS: Strouhaný sýr je lepší než plátkový

Tento mýtus vznikl v návaznosti na množství. Ačkoliv plátkový sýr obvykle váží 20–30g, máme tendenci dávat plátků na pečivo více. Naopak strouhaný sýr opticky klame, proto se menší množství zdá jako větší porce. Držíte-li se zdravého jídelníčku, nezapomínejte plátky počítat a sýr před strouháním zvážit.

Zdroj: https://www.paxtonandwhitfield.co.uk/cheese-myths