Když se mluví o nejvhodnějších oblastech pro pěstování kávy, většina lidí si Evropu asi nevybaví. Přesto zde byla loni založena historicky první kávová plantáž. Rostoucí teploty způsobily, že se kávovníky objevily na Sicílii. Jedná se o nejseverněji položenou kávovou plantáž na světě. Rodina Morettinových se o pěstování kávy snažila téměř třicet let, ovšem až do loňského roku neúspěšně.
Masová produkce není vyloučená
Italové zatím o velkém byznysu neuvažují, ale do budoucna ho ani nevylučují. Jejich snem bylo vyprodukovat kávu, která by nemusela cestovat tisíce kilometrů přes celý svět. Rodina Morettinových vysadila zatím 66 sazenic, ze kterých získala 30 kilogramů kávy. Velká část už se prodala, zejména v okolí Palerma si vysloužila obrovskou oblibu. Velký úspěch je ale zároveň důkazem globálního oteplování a klimatických změn.
Zajímavé je, že káva vyrostla na okraji Palerma v zahradě, která je položena pouhých 350 metrů nad mořem. Přitom kávovníky po celém světě obvykle rostou v nadmořské výšce okolo 1500 metrů. Odborníci jsou si proto jistí, že sicilská odrůda kávy bude známá pro svou jedinečnou chuť a získá si prestiž podobně jako nejlepší francouzská vína.
Globální oteplování změní italské klima
Na masové rozšíření kávy ze Sicílie si budeme muset ještě pár let počkat, vše ale nasvědčuje tomu, že si první kofeinový nápoj vypěstovaný v Evropě vychutnáme už brzy. Bohužel, jak už bylo řečeno, přináší to s sebou i určité nepříjemnosti. Změna klimatu je vážný problém, který způsobuje desertifikaci. Klimatologové předpovídají, že už za několik let bude mít Itálie tuniské klima.
To vše bude znamenat, že pěstitelé budou muset vzít v úvahu pěstování těch odrůd rostlin, které jsou odolnější vůči extrémním pouštním podmínkám. V případě kávy se pěstitelé nejčastěji snaží o odrůdu Sierra Leone, která má v současnosti největší potenciál. V Sicílii se pravděpodobně ustálí na několik dalších desítek let.
Zdroj: https://perfectdailygrind.com/2022/04/exploring-sicilian-coffee-production/