Existuje několik různých způsobů, jak můžete zajistit, aby se vám různé druhy rolek při vaření nerozpadly a nevypadly z nich suroviny, které jste tak pečlivě zabalili. Mezi nejjednodušší řešení patří obyčejná bavlněná nebo lněná bílá nit. Existují ale i další metody, které rolky udrží pohromadě.
Použít můžete obyčejná párátka nebo špendlíky
Jestli dáváte přednost upevnění rolek párátkem, budete je muset ještě před použitím namočit do vody, protože tím zajistíte, že poté půjdou snadněji vyndat. Párátka lze totiž po uvaření velmi ztuha z masa vyndat a strávníci tak mohou mít problém, že do některého kousnou. Někteří používají obyčejné kovové špendlíky, kterými si také můžete pomoci.
Ty si můžete ještě před použitím pomazat trochou olivového oleje, díky kterému půjdou z masa dobře po uvaření vyndat. Maso s nimi můžete uvařit i podusit. Silikonové provázky se ještě do povědomí nedostaly, ale díky materiálu se brzy stanou oblíbenou variantou. Můžete s nimi vázat například zeleninu, která je velmi křehká.
Nejčastěji se zavazují španělské ptáčky
Nejčastěji se provázek nebo silikonové šňůrky používají na španělské ptáčky. Ty se dělají z hovězího masa, ale mohou se objevit také z kusu vepřového. Je důležité mít kvalitní maso nakrájené na větší plátky a následně je opatrně rozklepat. Nejčastější náplní ptáčků jsou horčice, kousek slaniny, polovina uvařeného vejce, kyselá okurka a kousek cibule. Můžete ale naplnit hovězí maso, čím budete chtít.
Po zamotání masa je nutné ho zajistit, aby se náplň nedostala ven. Někteří profesionální kuchaři si poradí i bez pomůcek, ale chce to pravidelný cvik, aby se maso zatáhlo natolik, že se bude dusit bez párátek nebo provázků. Rozhodně tím nic nezkazíte, protože provázek můžete snadno odstřihnout ještě před podáváním. Může se ale stát, že zapomenete, že jste do masa zapíchali párátka, nebo jste je dali tak, že nejsou po uvaření masa vidět. Proto při prvních soustech buďte opatrní.
Zdroj: https://www.verymeaty.com/fresh-meat/pork/how-to-tie-pork-belly-roll/