Nepřipravíte bez něj vývar ani guláš. Stojí za to vědět, že nové koření, které je do těchto pokrmů zcela nezbytné, má analgetický a uklidňující účinek a podporuje funkce trávicího systému. Podívejte se, proč se nové koření vyplatí mít ve své domácí lékárničce a jak jej využívat.
Vlastnosti a použití
Nové koření lze nalézt prakticky v každé kuchyni. Původně se pěstovalo na Jamajce a do Evropy se rostlina dostala o něco později. Dnes je nové koření mimořádně oblíbené a běžně se přidává do polévek nebo omáček.
Zdravotní výhody
Ne každý ví, že se toto koření dá s úspěchem využít také v bylinářství. Nové koření obsahuje cenné glykosidy a fenylpropanoidy. Je možné z něj připravit také nálev, který lze užívat zevně (např. na obklady nebo jako tonikum) i perorálně. Další možností je vyrobit si sirup z drceného nového koření, cukru a vody, který pomáhá léčit infekce. Nové koření má antibakteriální a dezinfekční vlastnosti.
Pomůže proti těmto problémům:
- bolesti hlavy,
- oběhové problémy,
- bolesti svalů a kloubů,
- zánět kůže,
- akné,
- bakteriální a plísňové infekce,
- vysoký tlak,
- nepříjemný zápach z úst,
- bolest krku.
Detoxikační účinek
Nové koření dokáže také zmírnit bolest a zánět dásní, zubů nebo pomáhat při bolestech krku. Flavonoidy obsažené v tomto koření se aktivně podílejí na detoxikaci těla a zbavování se volných radikálů, což chrání buňky před poškozením. Dá se užívat i dlouhodobě jako prevence oxidačního stresu.
Může být i škodlivé?
Nadměrné užívání nového koření může způsobit poruchy trávení. Z tohoto důvodu by se mu měli vyhnout lidé trpící kolitidou, refluxní chorobou, žaludečními vředy a dalšími onemocněními trávicího systému. Opatrně by s ním měly nakládat také těhotné nebo kojící ženy. Je třeba vzít v úvahu také to, že nové koření může mít negativní interakce s některými léky.
Zdroj: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/allspice.html