Porce dobré rýže má schopnost přeměnit skromnou večeři na chutnou hostinu. Rýže je snadno k dostání, je levná a je perfektní polotovar pro přípravu mnoha klasických jídel. Pokud máte po ruce vařič, samotnou rýži i prostory pro její uložení, máte vše, co pro chutnou rýži potřebujete. Není třeba žádné speciální vybavení nebo přísady, abyste uvařili hrnec chutné a nadýchané rýže. Ve skutečnosti vše, co opravdu potřebujete, je šálek rýže, hrnec a varná deska. Zde jsou způsoby, jak vařit tu nejlepší rýži v pohodlí domova!
Základem je opláchnutí
Rýže, stejně jako sušené fazole, je zemědělský produkt, což znamená, že pochází z pole a mohou se v ní vyskytovat nečistoty. Oplachování rýže smývá práškový škrob, který se může při vaření držet zrn. Vždy používejte síto s jemnými dírkami a oplachujte rýži studenou vodou.
Bílá rýže
Tradiční bílou rýži je nejlepší vařit na páře, ideálně za doprovodu rychlého míchání. Rýži přesypejte do sítka s jemnými oky a oplachujte, dokud nebude protékající voda bez zbarvení. Vyklepejte přebytečnou vodu a rýži vařte v malém hrnci při vysoké teplotě. Ideální je doba vaření v rozmezí 18 až 20 minut. Po vyvaření veškeré vody hrnec zakryjte a nechte 10 minut odstát. Před konzumací přidejte máslo a sůl.
Hnědá rýže
Hnědá rýže má lahodnou ořechovou chuť. Před její přípravou opláchněte rýži na jemném sítku pod tekoucí vodou. Osm šálků vody přiveďte k varu ve velkém hrnci. Rýži vařte po dobu 33 až 35 minut a pravidelně ochutnávejte, zda je rýže jemná. Pokud je konzumovatelná, nechte ji dovařit po dobu 10 minut na páře. Přidejte sůl a máslo nebo olej, pokud používáte, načechrejte vidličkou a podávejte.
Basmati či jasmínová rýže
Pokud sáhnete po tomto typu rýže, v první řadě ji opečte na másle. Poté ji zalijte horkou vodou a vařte, dokud se voda nevypaří. Pro vaření použijte dva šálky vody na šálek rýže v případě basmati, u jasmínové použijte o půl šálku méně rýže.
Zdroj: https://www.delish.com/cooking/a20089653/how-to-cook-rice/