Stravování

Klíčem chutné drobenky je správný poměr surovin

Drobenka neboli žmolenka je tradiční zdobení koláčů i různých ovocných řezů a připravovaly ji už naše babičky, jejich babičky i babičky jejich babiček. Díky tomu je její příprava perfektně vypilovaným uměním, které je sice snadné, ale dá se i pokazit. Klíč k úspěchu leží ve správném poměru použitých surovin. Pokud ho dodržíte, bude výsledek skvělý. A navíc si s receptem můžete i kreativně pohrát.

Tři základní suroviny (a tajná přísada)

Základ žmolenky tvoří mouka, cukr a tuk. Vzhledem k obecné formulaci této poučky je celkem nasnadě, že tyto tři přísady lze různě variovat a vytvořit tak speciální příchuť všech domácích dobrot. Pokud rádi experimentujete, pak je drobenka pro vás jako stvořená.

Doporučený článek:  Vědci určili dietu dlouhověkosti. Díky ní klesá riziko předčasného úmrtí na minimum

Jediné, na co je třeba dávat pozor, je dodržení poměru 2 : 1 : 1, tedy dva díly mouky, jeden díl tuku a jeden díl cukru. V opačném případě se vám může stát, že bude příliš mastná nebo naopak moučná, případně moc nebo málo sladká.

  • Mouka se obvykle používá polohrubá či hrubá, lze ale využít i hladkou. Samozřejmě můžete namísto klasické bílé pšeničné použít celozrnnou žitnou nebo jakoukoliv jinou mouku.
  • Podobně můžete střídat i různé tuky (třeba sádlo či kokosový olej nebo jiné rostlinné tuky a oleje).
  • Cukr můžete použít běžný moučkový, stále častěji se však používá třtinový a zajímavě chutná také cukr palmový či kokosový.
Doporučený článek:  Neprůstřelná káva zrychluje metabolismus a hubnutí

A tajná přísada? I tu lze použít. Mimo tří základních surovin lze ozvláštnit drobenku skořicí, rumem, vanilkou, ořechy nebo třeba chia semínky. Zkuste zapojit fantazii.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak docílit křupavosti?

Ideálem je získat po dopečení na koláči krásně křupavou drobenkovou krustu. Jak toho ale docílit? Babičky znaly tajné triky. Jeden z nich je přidat do složení lžíci medu, případně jeden žloutek.

Dobrým tipem je i lehce pokropit povrch koláče hned po vytažení z trouby vodou (stejně, jako se to dělá při pečení chleba). Pokud toužíte po křupavé a tvrdší drobence, doporučuje se také přidat o trochu více mouky.

Doporučený článek:  Letní opálení může vydržet až do zimy. Klíčem je doplnit tělu správné prvky

Žmolenka – základní recept

  • 200 g polohrubé mouky,
  • 100 g másla,
  • 100 g moučkového cukru.

Prosejte mouku s moučkovým cukrem na pracovní plochu a přidejte změklé máslo nakrájené na kostky. Ruce pak zabořte do hmoty a mačkejte a hněťte, dokud se máslo nespojí se sypkými přísadami. Výsledkem by měla být sypká a drobivá hmota (neměla by připomínat vazké těsto). Hotovou drobenku můžete uskladnit několik hodin v lednici pro pozdější použití.

Zdroj: https://sugarspunrun.com/streusel-topping-recipe/