Domov

Kvalitní vejce poznáme v obchodě podle několika údajů

Vejce jsou bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a bílkovin. Seznam zdravotních výhod pravidelné konzumace vajec je velmi dlouhý, proto byste je měli zahrnout do svého jídelníčku. Při nákupu tohoto produktu musíte ovšem vzít v potaz pár základních věcí a musíte také vědět, jak je skladovat, aby zůstala čerstvá.

Na co myslet při nakupování?

V obchodě dojdete k poličce s vejci a nevíte, jaký typ si vybrat? Nejprve věnujte pozornost kódu, který je na obalu. Můžete z něj vyčíst nejen způsob chovu kuřat, ale také zemi původu, a dokonce i přesné umístění farmy, ze které pocházejí. Kód pro organická vejce vždy začíná číslicí nula. Od jedné do tří se postupně označuje volný výběh, stelivo a chov v klecích.

Doporučený článek:  Přírodní suroviny z kuchyně vyčistí koberec, zbaví ho i odolných skvrn

Následně jsou vejce rozdělena do tříd. Balení označení písmenem A říká, že uvnitř najdete čerstvá vejce. Třída B jsou konzervovaná vejce a C je vhodné pouze ke zpracování. Věnujte pozornost také skořápce. Pokud je poškozená, můžete očekávat, že se bakterie dostanou dovnitř a vejce bude zkažené. To vám může přivodit vážné zdravotní problémy.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak na skladování

Vejce byste měli uchovávat v lednici, protože pokojová teplota snižuje jejich trvanlivost a urychluje růst mikroorganismů. Měli byste se také vyhnout vystavování vajec slunečnímu záření. Nízká vlhkost ovlivňuje zhoršení kvality vajec. Stojí za to věnovat pozornost také tomu, jak ukládáte vejce do lednice. Ideální je umístit je špičatou stranu dolů. Žloutek je pak daleko od vzdušného prostoru mezi bílkem a skořápkou. Díky tomu vejce vydrží déle čerstvé.

Doporučený článek:  Vyzdobte si domov pomocí ručně vyrobených vánočních dekorací

Datum minimální trvanlivost zaručeně najdete na obalu. Prodávající je stanovili na 28 dní ode dne, kdy slepice vejce snesla. Po uplynutí této doby se může produkt stát nebezpečným pro vaše zdraví. Pokud si nejste jisti, zda je vejce čerstvé, můžete provést jednoduchý test. Ponořte ho do vody. Staré vejce se bude vznášet nad hladinou. Pro jistotu ho můžete rozbít do misky. U čerstvého produktu najdete protein o dvou vrstvách a různé textury.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/best-way-store-eggs/