Stravování

Játra připravená na cibulce s opečenou slaninou a americkými brambory

Játra obsahují spoustu železa a vitaminů, a proto by se měla čas od času objevit na našem domácím menu. Spousta lidí je však nemá v oblibě, přičemž na vině jsou, jak to tak bývá, většinou školní jídelny, které se s přípravou chutných jídel nikdy příliš nepáraly. Poradíme vám ale recept na skvělá játra na cibulce s houbami a se slaninou, která osloví i ty, kterým játra jinak příliš nevoní. A když je doplníte o domácí americké brambory, určitě se k nim budete s chutí a rádi vracet.

Ingredience:

Na játra:

  • 500 g vepřových jater,
  • 250 g hříbků nebo jiných hub,
  • 250 g anglické slaniny,
  • 2 až 3 cibule,
  • 1 lžička bramborového škrobu,
  • 1 lžíce sójové omáčky,
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti,
  • sádlo na smažení.
Doporučený článek:  Tvář prozradí, čeho má tělo nadbytek. Neskryje mlsání sladkostí ani popíjení alkoholu

Na americké brambory:

  • 1 kg brambor,
  • 2 lžíce koření na americké brambory,
  • olej.
Zdroj obrázku: Freepik

Návod na přípravu:

Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. V hrnci nechte rozpustit trochu sádla a osmažte na něm cibuli dozlatova.

Nakrájejte na kostičky anglickou slaninu a dejte ji opéct do hrnce k osmažené cibulce.

Játra umyjte a osušte a pokrájejte je na menší kostky. Přihoďte je do hrnce, nechte je zatáhnout, lehce osolte a opepřete a ještě chvilku restujte. Nakonec přidejte očištěné a na kousky pokrájené hříbky či jiné houby, nechte chvilku osmahnout a vše podlijte vodou.

Doporučený článek:  Ke kvalitnímu spánku přispěje zdravá a lehká večeře

Směs zakryjte pokličkou a přiveďte k varu. Duste vše tak dlouho, dokud játra a houby nezměknou. Pak odkryjte pokličku, odeberte do skleničky trochu vody z hrnce, rozmíchejte v ní jednu lžičku bramborového škrobu a vraťte zpátky do hrnce. Ještě chvilku povařte, dokud směs nezhoustne, pak přilijte trochu sójové omáčky, promíchejte a odstavte z kamen.

Zatímco se omáčka vaří, připravte si americké brambory. Syrové brambory důkladně umyjte kartáčkem, ale neloupejte. Rozkrájejte hlízy na měsíčky, rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem a zapněte troubu na 200 °C.

Doporučený článek:  Vejce jsou studnicí vitaminů a antioxidantů. Oblíbený způsob přípravy jejich potenciál zničí

Do malé skleničky či mističky nalijte olej, přidejte do něj dvě lžíce koření na americké brambory a částí této směsi potřete brambory na plechu. Vložte je do vyhřáté trouby a pečte, dokud nezezlátnou a nezměknou. V průběhu pečení několikrát brambory otočte a znovu pomažte kořením v oleji.

Hotová játra s americkým bramborem ihned servírujte a posypejte zelenou petrželkou.

Zdroj: https://www.hairybikers.com/recipes/view/liver-and-bacon-with-onion-gravy