Červená řepa má mnoho cenných vlastností, například zlepšuje fungování oběhového systému. Vyplatí se ji mít na talíři co nejčastěji. Dopřát si ji můžete v různých formách. Strouhanou, vařenou, pečenou, smaženou, nakládanou – fantazii se opravdu meze nekladou.
Složení červené řepy
Tato zelenina je velmi populární a pěstuje se ve více zemích. V obchodech je proto k dispozici po celý rok a to nám umožní dopřát si ji v podstatě kdykoli. Obsahuje vitamíny C, B1, PP, makro a mikroelementy. Je obzvláště bohatá na vápník, hořčík, sodík a draslík. Je to pokladna antokyanů, které jsou známé svými protirakovinnými vlastnostmi. Spolu s mrkví je to zelenina, která se často doporučuje během léčby rakoviny.
V kombinaci s výše uvedenou mrkví také reguluje hormonální rovnováhu během menopauzy. Sama o sobě se dokonale postará o správný průběh menstruace. Červená řepa se klasifikuje jako přípravek na ochranu jater. To je také užitečné v boji proti zácpě. Posiluje srdce, zlepšuje cirkulaci, čistí krev. Pro ženy, které plánují těhotenství, nebo těhotné ženy je to přirozený zdroj kyseliny listové, která podporuje správný vývoj plodu.
![](https://styleup.cz/wp-content/uploads/4944/kralovna-mezi-zeleninou-blahodarne-ucinky-cervene-repy-oceni-zena-kazdeho-veku-2.jpg)
Červená řepa má odkyselující vlastnosti
Červená řepa se doporučuje i v případech anémie, snížené imunity, infekce, zvýšeného tlaku a onemocnění trávicího systému. Červená řepa je nejen zdravá, ale také sladká. Vysoký obsah sacharidů způsobuje rychlé a dlouhotrvající zvýšení hladiny cukru v krvi. Místo toho, abyste sáhli po něčem sladkém, je lepší si dát červenou řepu. Červená řepa nám přijde na pomoc i při uklidňování nervů. Je to způsobeno tryptofanem, který se nachází například i v čokoládě.
Z červené řepy lze připravit spoustu zajímavých receptů. Můžete ji využít v polévkách, například ve známém boršči, v hlavních jídlech, ale dokonce i dezertech. Koláče připravené z červené řepy budou vláčné a v kombinaci s hořkou čokoládou budou potěšením pro každého mlsouna. Při koupi vybírejte vždy pevné a nepoškozené hlízy.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-beetroot