Stravování, Zdraví

Kokosový olej působí na krásu i zdraví jako zázrak. Jeho konzumace se mnohonásobně vrátí

Kokosový olej je v poslední době vyzdvihován jako superpotravina. Kromě přidání do jídla se používá také na vlasy, pokožku, nehty nebo jako olej na smažení. Obsažené nasycené mastné kyseliny působí blahodárně na zdraví, navíc má kokosový olej antibakteriální a hydratační vlastnosti a je výborný i do jídelníčku diabetiků. Dokáže rovněž předejít srdečním onemocněním, a dokonce zmírňuje příznaky Alzheimerovy choroby. Jak dál vám může kokosový olej pomoci?

Jak se kokosový olej vyrábí?

Na jeho získání je potřeba čerstvá nebo sušená kokosová dužina, ve formě hoblin se poté lisuje. Kvalita a způsob získávání oleje jsou zvláště důležité, protože jen tak budou zachovány jeho účinné vlastnosti.

Doporučený článek:  Málokdo si čistí uši správně. Nejoblíbenější způsob může dokonce poškodit sluch

V obchodě je dnes možné pořídit dva typy olejů:

  • Rafinovaný. Jde o bezbarvý olej bez chuti a zápachu, který byl během výroby tepelně ošetřen. Proto je chudší o mnoho cenných antioxidantů.
  • Nerafinovaný. Tento olej je hodnotnější a bohatý na mnoho živin. Preferujte proto nákup takového oleje.
Zdroj obrázku: Freepik

Antibakteriální vlastnosti

Kyselina laurová obsažená v kokosovém oleji má schopnost ničit buněčné membrány mikroorganismů. Proto je známý mimo jiné i tím, že dokáže bojovat proti bakteriím odolným i vůči antibiotikům. Podobně dobře si poradí také s plísněmi a prvoky. Kokosový olej má velký vliv na střevní flóru, ideální je tedy pro lidi trpící trávicími problémy a nemocemi trávicího ústrojí.

Doporučený článek:  Ani na podzim nedají pokoj. Nebezpečná klíšťata číhají i ve městech, účinná ochrana ale existuje

Alzheimerova choroba

Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem obsažené v kokosovém oleji způsobují to, že játra dovedou produkovat ketony, které se dostávají do lidského mozku bez glukózy a inzulínu. Fungují jako alternativní zdroj energie pro mozek, čímž zlepšují jeho fungování. Díky tomu je mozek lépe chráněn před nebezpečím Alzheimerovy choroby.

Ochrana srdce

Pravdou je, že kokosový olej má vysoký obsah nasycených mastných kyselin. To sice nezní úplně dobře, ale ve skutečnosti dokážou tyto kyseliny snižovat nezdravý LDL cholesterol. Správná hladina cholesterolu snižuje riziko rozvoje ischemické choroby srdeční a onemocnění krevních cév.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil