Rady a tipy

Čerstvé klíčky vojtěšky obohatí jarní jídelníček

Vojtěška u nás není moc známou rostlinou, natož pak její klíčky. Tuto rostlinku využívali už naši předkové v lidovém léčitelství. Klíčky se pak doporučují ke konzumaci kvůli vysokému obsahu vitamínů a základních živin, jako je draslík, železo, vápník a fosfor. Jak klíčky vojtěšky jíst a jaké důležité látky obsahují?

Je bohatá na prospěšné látky

Vojtěška v přírodě dosahuje až metrové výšky. Její květy mají fialovou barvu. Klíčky vojtěšky jsou ceněné pro obsah vitamínů A, K a skupiny B a také již zmíněných minerálů. Navíc obsahují spoustu stravitelných bílkovin a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Zvyšují vitalitu a zlepšují celkovou kondici organismu.

Doporučený článek:  Nemoci ústní dutiny je nutné řešit ihned. Jinak přijdou problémy, které nikdo nechce zažít

Klíčky vojtěšky podporují práci trávicího systému, odstraňují plynatost a stimulují chuť k jídlu. Snižují inzulínovou rezistenci, takže by neměly chybět v jídelníčku diabetiků. Jsou také silným antioxidantem, jehož hlavním úkolem je chránit tělo před volnými radikály. Klíčky zakoupené v obchodě ale nejsou vždy kvalitní, proto je lepší pěstovat si doma své vlastní. Jak na to?

Zdroj obrázku: Freepik

Na klíčení stačí sklenice

Nejprve si připravte litrovou zavařovací sklenici, gumičku a gázu. Dvě polévkové lžíce semínek vložte do sklenice a zalijte pár centimetry vody. Překryjte gázou a zabezpečte gumičkou. Každé ráno a každý večer semínka přes gázu přeceďte a natočte k nim čerstvou vodu. Klíčky budou připravené k jídlu pátý nebo šestý den. Klíčící semínka by měla být na vzdušném místě, na kterém nebudou vystavena přímému slunečnímu záření. Zralé klíčky se mohou skladovat v lednici, pokud je jednou denně opláchnete.

Doporučený článek:  Tulipány ve váze mohou dělat radost mnohem déle. Jednoduché triky prodlouží jejich svěží vzhled

Klíčky vojtěšky se skvěle hodí do koktejlů, salátů nebo džusů. Jsou zajímavým zpestřením mnoha pokrmů, protože mají jemnou chuť. Dají se jíst syrové, v této podobě si také uchovávají nejvíce prospěšných látek. Lze je také přidávat do pomazánek nebo na chlebíčky. Konzumovat je můžete bez obav každý den.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/alfalfa/homegrown-alfalfa-sprouts.htm, https://www.nutritionvalue.org/Alfalfa_sprouts%2C_raw_75100500_nutritional_value.html, https://www.healthline.com/nutrition/alfalfa, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-alfalfa, https://www.verywellhealth.com/health-benefits-of-alfalfa-4584280